Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος σήμερα κατά την εορτήν του Αγίου Ελευθερίου λειτούργησε και μίλησε στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου στο κέντρο της παλαιάς πόλεως στην Κέρκυρα.

Ο ιερός ναός του Αγίου Ελευθερίου στην περίοδο του β’ παγκοσμίου πολέμου βομβαρδίστηκε και κατεστράφει ολοσχερώς, αλλά η μέριμνα του ευλαβεστάτου τότε εφημερίου π Γεωργίου Σαββανή τον ανοικοδόμησε ξανά εκ βάθρων μέσα σε δύσκολες αντιξοότητες της γερμανικής κατοχής. Κατά την πανηγυρική θ λειτουργία έψαλλε μεγαλοπρεπώς η χοροδία του ναού υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Καρύδη.

Ο Σεβασμίωτατος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο συναξάρι του Αγίου στην ζωή του, μάλιστα δε υπογράμμισε το γεγονός ότι η μητέρα του τον προσήγαγε στο επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο και όταν είδε ο επίσκοπος τα προσόντα του την σοβαρότητά του το ήθος και την ωριμότητα στο πρόσωπο του Ελευθερίου απεφάσισε να τον χειροτονήσει και διάκονο και πρεσβύτερο και Επίσκοπο του Ιλυρικού.

Ο Σεβ. εξήγησε στό εκκλησίασμα την έννοιαν του παιδαριογέροντος που αναφέρει η φιλοκαλική γραμματεία. Σήμερα στην εποχή μας,λείπουν οι ώριμοι νέοι και γενικώς απουσιάζουν οι άνθρωποι πού αγαπούν σαν τον Ελευθέριο το Θεό και φτάνουν έως θυσίας!

Ο απ. Παύλος στην επιστολή του στον απ. Τιμόθεο του γράφει μέσα από τις φυλακές της Ρώμης να μην επαισχυνθεί το μαρτύριο, γι αυτό και ο Άγιος Ελευθέριος που ανετράφει πνευματικά στην Ρώμη, ήκουε εσωτερικά την φωνή του Παύλου να ψυθιριζεί και να τον ενισχύει στο μαρτύριο. Οι μάρτυρες προχώρησαν με χαρά στην θυσία υπέρ της αγάπης τού Θεού,

Η εποχή μας, εποχή συμφέροντος, δεν δίδει προτεραιότητα στη αγάπη του θεού και στην πίστη Εκείνου. Αλλά στην ζωή των απολαύσεων, όμως χωρίς την θυσία Εκείνου θα συνεχίσουμε να είμαστε παραδομένοι στο κοσμικό φρόνημα με αποτέλεσμα να μην ζούμε την χαρά της ελευθερίας που ο Ίδιος μας ελευθέρωσε από την κατά δυναστεία του διαβόλου , και όσοι ζούμε μέσα στην εκκλησία του Χριστού μας ας μην επηρεαζόμαστε από τις απειλές των συγχρόνων διωγμών που εμφανίζονται με διάφορα προσχήματα μέσα στην εκκλησία μας.

Στο τέλος ευχήθηκε στους εορτάζοντες και εορτάζουσες. Στο τέλος ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα !

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.