Την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου και Θεοπίστου, τίμησε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, η Εκκλησία μας. Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος εόρτασε τα Ονομαστήρια του με λιτό τρόπο, λόγω του οικογενειακού πένθους από την πρόσφατη εκδημία του αειμνήστου αδελφού του, Θεοδώρου Σπηλιώτη.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και παρουσία αρκετών κληρικών από την ευρύτερη περιοχή. Στην Ιερά Μητρόπολή μας φυλάσσεται απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ευσταθίου, το οποίο τέθηκε σε προσκύνηση, για ευλογία και ενίσχυση του Ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού μας.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού χειροθετήθηκε Αναγνώστης ο Ευστάθιος Σπηλιώτης, υιός του Προϊσταμένου του Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Πρωτ. Αθανασίου Σπηλιώτη και εγγονός του σεπτού Ποιμενάρχη μας. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη συγκίνησή του και ευχαρίστησε τον Θεό, που τον αξίωσε να χειροθετήσει τον τρίτο κατά σειρά υιό της πολύτεκνης οικογένειας του πατρός Αθανασίου αντικρίζοντας την όμορφη εικόνα των τριών αδελφών Αναγνωστών και του κληρικού πατέρα τους. Παράλληλα ευχήθηκε χρόνια πολλά κι ευλογημένα στο νέο Αναγνώστη και καλές σπουδές στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εισήχθη φέτος.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, τον λόγο πήρε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο των σαράντα ετών ευλογημένης αρχιερατείας του Σεβ. Ποιμενάρχη μας. Ο π. Θεόφιλος, αφού μίλησε για βασικές πτυχές της προσωπικότητας του Σεβασμιωτάτου και για το πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, του ευχήθηκε υγεία, μακροημέρευση, πνευματική γαλήνη και ψυχικό σθένος για να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να καθοδηγεί και να παραδειγματίζει με τον βίο του το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος από την πλευρά του ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό και την Παναγία για την ενδυνάμωσή του τις δύσκολες στιγμές της αρχιερατικής του διακονίας. Επισήμανε ότι τα γεμάτα αγάπη λόγια του π. Θεοφίλου τα εκλαμβάνει ως υπόδειξη για το πώς θα ήθελε ο ίδιος και το ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας να βλέπουν τον Μητροπολίτη τους, ενώ τόνισε ότι οτιδήποτε ευλογημένο έχει επιτευχθεί αυτά τα σαράντα χρόνια πηγάζει από την χάρη του Τριαδικού Θεού.

Με την ολοκλήρωση της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές των ευλαβών χριστιανών, στους οποίους πρόσφερε βιβλία πνευματικής οικοδομής.

(2)Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Ίδρυμα περιθάλψεως ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ στους Μολάους παρουσία ισχνού εκκλησιάσματος, λόγω των μέτρων προστασίας για την μετάδοση του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ευεργετών του Ιδρύματος και του Ναού.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στον τιμώμενο Άγιο και την οικογένειά του, που αποτελούν απόδειξη ότι η Αγιότητα μπορεί να επιτευχθεί από το σύνολο μιας οικογένειας ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Στη συνέχεια επισήμανε ότι θέλησε και φέτος να τελέσει τη θεία Λειτουργία στους Μολάους, παρά τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία, αφενός για να ενισχύσει τους τροφίμους και τους εργαζομένους του Ιδρύματος, αφετέρου για να δεηθεί, μέσω του μνημοσύνου, για την ανάπαυση των ψυχών των ευεργετών.

Πριν την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, τον λόγο πήρε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μολάων, Διευθυντής του Ιδρύματος και εφημέριος Πακίων, Πρωτ. Παναγιώτης Λεγάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για όλα όσα έχει προσφέρει στην τοπική Εκκλησία τα σαράντα χρόνια της αρχιερατείας του, καθώς και για την αγάπη, τη στήριξη και την υπομονή του προς τους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς. Παράλληλα του ευχήθηκε μακροημέρευση με περαιτέρω πολύκαρπη και καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.