Η πόλις των Πατρών τιμά ιδιαιτέρως τον ιερομάρτυρα Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, εις τιμήν του οποίου ανεγείρεται υπέρλαμπρος Ιερός Ναός στη συνοικία Ζαρουχλείκων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών προέστη της Θεία Λειτουργίας και εκήρυξε τον Θείο Λόγον, αναφερθείς στην διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα και στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι Αθηναίοι τον ουρανοβάμονα Απόστολο, αλλά και στην διστακτικότητα εκ μέρους των της υπ΄ αυτού του Παύλου δηλαδή γενομένης διδαχής. Παραλληλίζοντας την εποχή την δική μας με την εποχή που ευρέθη ο Απόστολος Παύλος στο Κλείνον Άστυ, εσημείωσε ότι και τώρα άλλοι μεν θα εχλεύαζον, άλλοι θα έλεγαν «ακουσόμεθα σου και πάλιν» και άλλοι οι λίγοι αλλά οι αποτελούντες το εκλεκτόν λήμμα, θα προσεκολλούντo του Παύλου ώστε να αναμορφώσουν την …….., όπως έπραξε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και της συν αυτού εν αις και γυνί ονόματι Δάμαρις.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη μέγας Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με τη συμμετοχή επίσης πολλών κληρικών της πόλεως των Πατρών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στη θαυμαστή μεταστροφή του Αγίου Διονυσίου στην αληθινή πίστη μετά από την διδαχή του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα και ανέλυσε το απολυτίκιο της εορτής του Αγίου …… στα ιερά συγγράμματά του και στην ακριβή τήρηση της πίστεως μέχρις αίματος. Ο Σεβασμιώτατος ετόνισε ότι εντός μας πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη διεργασία ώστε να γίνουμε δεκτικοί της χάριτος του Θεού, ευεργετώντας και ελεώντας πνευματικά όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος εις τους Δικαστάς Λειτουργούς και τους Δικηγόρους, οι οποίοι έχουν προστάτη τους τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, μίλησε για την Θεία και ανθρώπινη δικαιοσύνη και χρησιμοποίησε λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μέσα από τους οποίους ο χρυσορρήμων πατήρ της Εκκλησίας τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς Θεό. Ευχήθηκε δε στους εορτάζοντες Δικαστικούς λειτουργούς τα δέοντα.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και επένεσε τον προιστάμενο του Ιερού Ναού πατέρα Ιωακείμ ο οποίος μαζί με τον συνεφημέριό του και κατά πάντα άξιο και σεβάσμιο κληρικό π. Δημήτριο και τους συνεργάτες των, που εργάζονται φιλότιμα για την Δόξα του Θεού και Σωτηρία των ανθρώπων. Ιδιαιτέρως δε τους επαίνεσε και τους ευχαρίστησε δια τις άοκνες προσπάθειές τους, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες στον Ιερό Ναό και συντόμως να περατωθεί αυτό το θαυμάσιο έργο.

Μάλιστα εσημείωσε ότι σε όλους τους τομείς υπάρχει άψογη συνεργασία των προσώπων του Ναού με τον Μητροπολίτη και τις υπηρεσίες τις Ιεράς Μητροπόλεως για την πρόοδο του εν γένει έργου της ενορίας. Επίσης συνεχάρη το πολυπληθές εκκλησίασμα και για την ευλάβειά του και για την συνοχή τους ως ενορία.

Στον μεθέορτο εσπερινό και στην Ιερά παράκληση, εχοροστάτησε και ωμίλησε ο Θεοφιλέστατος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος για τη ζωή και την μεγάλη διάσταση του έργου του Αγίου Διονυσίου.

Ας έχομεν όλοι την ευλογία του Αγίου Διονυσίου. Και του χρόνου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.