Το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, επί τη Εορτή του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Επισκόπου Αθηνών και Προστάτου του Δικαστικού Σώματος.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ανεφέρθη στον ενάρετο βίο και το θαυμαστό έργο του Αγίου Διονυσίου, σημειώνοντας πως η αγαθή προαίρεση, η δυνατή του πίστη, η αφοσίωσή του προς τον Χριστό, η σοφία και η σύνεσή του ταυτισμένη με το αίσθημα της δικαιοσύνης, η ρητορική του δεινότητα, η ακεραιότητα του χαρακτήρος του, τα εμπνευσμένα συγγράμματά του, αλλά και το φρικτό μαρτύριό του αναδεικνύουν τον Άγιο Διονύσιο σε έναν από τους πιο αγαπητούς Αγίους της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Διονύσιος αναδείχθηκε σε άξιο και επιφανή δικαστή του Αρείου Πάγου, εφαρμόζοντας πιστά τον νόμο της συνειδήσεως, τον άγραφο αυτό νόμο του Θεού. Εξ αφορμής της υπέροχης ομιλίας του Αγίου Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους σχετικώς με τον ορισμό του αληθινού Θεού και της σχέσεώς Του με τον κόσμο, ο Άγιος Διονύσιος, με την τόλμη, την διαίσθηση και την διορατικότητά του, διέκρινε την αλήθεια αυτών που κήρυττε ο Απόστολος Παύλος και χωρίς πολλές περιστροφές και σκέψεις πίστεψε στον Χριστό, προσφέροντας στους ανθρώπους μοναδικό παράδειγμα μεταστροφής και μετανοίας.

Η ταύτισή του με τον Χριστιανισμό αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, αφού ο Άγιος Διονύσιος, ως προσωπικότητα ξεχωριστή στην κοινωνία της πόλεως των Αθηνών, αποτελεί την πρώτη γέφυρα με την οποία ο Ελληνισμός ενώνεται με την πίστη του Χριστού. Ο Άγιος Διονύσιος εισάγει την χριστιανική απάντηση ως συνέχεια στην αρχαιοελληνική κλασική σκέψη και επιτυγχάνει την σύζευξή της με την Ευαγγελική αποκάλυψη. Με τα συγγράμματά του δε κατέστησε τη φιλοσοφία και τη θύραθεν παιδεία θεραπαινίδα της χριστιανικής σοφίας.

Ο Άγιος Διονύσιος παρουσιάζει πλέον μια καινούρια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού. Αποφασίζει να εργαστεί δραστήρια για την πίστη του στον Χριστό, διδάσκοντας, συμβουλεύοντας και ελέγχοντας τους συμπολίτες του. Αγωνίζεται υπέρ των αξιών και των αρχών που πρέπει να διέπουν τη ζωή όλων μας, υπέρ της αρετής, της υπομονής και της αγάπης χωρίς μικρότητες και φόβο, στηριζόμενος στο ισχυρό θεμέλιο του Ιησού Χριστού».

Απευθυνόμενος σε όλους όσοι ασχολούνται με την εφαρμογή των Κανόνων Δικαίου και την απονομή της Δικαιοσύνης, ο Σεβασμιώτατος περάτωσε την ομιλία του, λέγοντας: «Η σημερινή Εορτή μας διδάσκει την αφορμή να γίνουμε μιμητές του Αγίου Διονυσίου, αναλόγως με τις δικές μας ανάγκες και δυνάμεις.

Το πρότυπο του βίου και το υπόδειγμα συμπεριφοράς του Αγίου Διονυσίου επαληθεύει ιδιαίτερα στην εποχή μας αυτό που αναφέρεται στην Αγία Γραφή· πως με το μέτρο που κρίνουμε, θα κριθούμε. Στη σημερινή εποχή της απόκρυψης και της έλλειψης των προτύπων ο Άγιος Διονύσιος μα πάνω απ᾽ όλα ο ίδιος ο Χριστός, ως Δίκαιος Κριτής, αποτελούν για το χώρο σας οδηγούς για την ορθή εξάσκηση του λειτουργήματός σας».

Στην Ακολουθία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δικαστικού Σώματος Νεαπόλεως, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, ο Β΄Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Αντιπλοίαρχος κ. Δήμητρα Χασιώτη και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου Πύραρχος κ. Μιχαήλ Βασιλάκης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.