Το εσπέρας του Σαββάτου 29 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στην Πλάτη Οροπεδίου Λασιθίου.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στη χαρισματική προσωπικότητα του Αγίου Αλεξάνδρου, του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως που μεγαλούργησε κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και περιόδευσε την ελληνική γη για να κηρύξει την Ορθή Πίστη. Ομίλησε επίσης για την ανεκτίμητη συμβολή των συν αυτώ εορταζόντων Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, Αγίων Παύλου και Ιωάννη στην διάσωση και διαφύλαξη της ορθοδόξου παραδόσεως, αλλά και την στερέωση της του Χριστού Εκκλησίας με την καταπολέμηση της διδασκαλίας του Αρείου.

«Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε και μεγάλωσε από ευσεβείς γονείς που του δίδαξαν την Ορθή Πίστη και την αγάπη προς τον αληθινό Θεό και τον συνάνθρωπο. Διακρίθηκε για τον ασκητικό βίο, την ευσέβεια, την αρετή, την αγαθότητα.

Επέδειξε υπευθυνότητα σε όλα όσα του ανέθετε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μητροφάνης γι’ αυτό και τον εμπιστεύθηκε και τον εξεπροσώπησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 και καταδίκαζε τον αρειανισμό. Και απεδέχθη, παρά το γήρας του, να περιοδεύσει στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου. Ο Πατριάρχης Μητροφάνης λοιπόν αναγνώρισε στο πρόσωπό του όλα τα κατάλληλα εφόδια για την διαποίμανση της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, γι’ αυτό και τον εξέλεξε διάδοχό του στον πατριαρχικό θρόνο», υπεγράμμισε στον λόγο του ο σεβαστός Ποιμενάρχης.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον ως άνω Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στην αναζήτηση της Βασιλείας των Ουρανών από έναν πλούσιο νεανίσκο. Ο νεαρός προσεγγίζει τον Χριστό και Τον ρωτάει τί πρέπει να κάνει για να κερδίσει την Βασιλεία των Ουρανών. Όμως φεύγει απογοητευμένος όταν ο Ιησούς τον συμβουλεύει, εκτός από το να τηρήσει τις Εντολές Του, να πουλήσει και τα πολλά αποκτηματά του στους φτωχούς.

Το μήνυμα λοιπόν που λαμβάνουμε από το σημερινό Ευαγγέλιο είναι ότι οι άνθρωποι που είναι προσκολλημένοι στον πλούτο και την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών αγαθών, τα οποία αρνούνται να διαθέσουν για τις ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών τους, αυτοί οι άνθρωποι γίνονται σκληρόκαρδοι και εγωιστές και δεν έχουν καμία θέση στην Βασιλεία των Ουρανών. Αντιθέτως, οι ελεήμονες που επιζητούν διά της μετανοίας την καθαρότητα της καρδιάς τους και επιδιώκουν πάντοτε να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Θεό και τον πλησίον, εκείνοι θα είναι άξιοι κληρονόμοι της αιωνίου Δόξης του Θεού.

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στις αρετές και τα χαρίσματα του Αγίου Αλεξάνδρου, ο οποίος υπερασπίσθηκε με σθένος την χριστιανοσύνη σε μια εποχή που υφίστατο αλλεπάλληλους διωγμούς από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.