Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, ημέρα μνήμης των Προστατών της Παιδείας , Τριών Ιεραρχών, αποκλειστικά για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, στην οποία έψαλλαν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Οικονόμου, του Βουλευτού Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανασίου Καρακάντζα, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αθανασίου Παπαχρήστου, καθώς και των αρχών της εκπαιδεύσεως του Νομού Φθιώτιδος, της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένης Μπενιάτα, του Οργανωτικού Συντονιστού Εκπαιδευτικού Έργου Στερεάς Ελλάδος κ. Χρήστου Μαρκαντώνη, της Διευθύντριας Α/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Παναγιώτας Σιδερά – Χουλιάρα, της αναπληρώτριας Διευθύντριας Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Ελένης Καλογήρου, της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κ. Χρυσάνας Μωρίκη, του Προϊσταμένου Εκπαιδευτικών θεμάτων Α/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Ανδρεόπουλου, του Προϊσταμένου ΚΕΣΥ Φθιώτιδος κ. Ιωάννου Μπαρμπάτση, του Υπευθύνου μαθητείας Στερεάς κ. Δημητρίου Καβαλιέρου, του Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννη Ζαχαράκη, καθώς και αντιπροσωπειών εκπαιδευτικών και μαθητών των Σχολείων, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της πόλεως.

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της πατρίδος μας, ανέγνωσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η Εκπαιδευτικός Θεολόγος κ. Δήμητρα Λεκάκη.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ευλόγησε τους άρτους και ευχήθηκε πατρικώς υπέρ υγείας και φωτισμού όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Νομού Φθιώτιδος και με πολλή συγκίνηση ευχήθηκε για την ανάπαυση όλων εκείνων των εκπαιδευτικών της πατρίδας μας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους, χτυπημένοι από την φονική πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και στον 15χρονο μαθητή Κωνσταντίνο, ο οποίος μόλις χθες το βράδυ έχασε την μάχη με την ζωή, μετά από 4 μήνες νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλευόταν.

Ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος προέτρεψε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να ψάλουν όλοι μαζί το «αιωνία η μνήμη» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα παιδιά μου είναι μία δύσκολη μέρα για όλους μας. Θα αποχαιρετήσουμε για τον ουρανό έναν συμμαθητή σας, τον Κωνσταντίνο, 15 ετών, ο οποίος έφυγε την ώρα του σχολείου ουσιαστικά, αφού από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια του, σε ένα σχολείο από τα σχολεία που τελέσαμε αγιασμό φέτος στην αρχή της χρονιάς και σήμερα στις 15:30 θα αποχαιρετήσουμε τον Κωνσταντίνο για το ταξίδι της αιωνιότητας.

Θεωρώ ότι τη σημερινή μέρα εγώ προσωπικά θέλω να την αφιερώσω στον Κωνσταντίνο, σε αυτό το παλικαράκι, το οποίο έδωσε μεγάλη μάχη και στην οικογένειά του. Προσωπικά τον επισκέφτηκα τον Κωνσταντίνο τρεις φορές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας και τα ματάκια του μου είπαν πολλά.

Εύχομαι το δικό σας βλέμμα πάντοτε να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και ο ένας να προσέχουμε τον άλλον και να παρακαλούμε τον Θεό να μας έχει υγιείς και, όπως πολύ σωστά μας λένε και οι γονείς μας, να έχουμε την υγεία μας και όλα τα άλλα θα τα ξεπεράσουμε έστω και με δυσκολίες και θα τα διορθώσουμε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο υπέροχο και τίποτα πιο όμορφο από την ίδια τη ζωή, γι΄ αυτό σας εύχομαι να έχετε πολλή ζωή και «περισσόν ζωής», όπως μας λέει ο Λόγος του Θεού».

Ακολούθως στις 11:00 π.μ. μέσω του επισήμου καναλιού της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube, μέσω το Ραδιοφωνικού Σταθμού (89,4 Fm),μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», τοπικών Μ.Μ.Ε. και μέσα από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων μεταδόθηκε από το Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος η 5η κατά σειρά διαδικτυακή επετειακή Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821 αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες.

Κεντρικοί ομιλητές της Εκδηλώσεως ήταν ο Διευθυντή; της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννη; Ζαχαράκη;, ο οποίος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Η Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας» και ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Ελευθερία και φιλοπατρία στο έργο των Τριών Ιεραρχών».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε η εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Λαμίας κ. Μαρία Βέ, Φιλόλογος – Μουσικός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με τον πατρικό του λόγο από το προαύλιο της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας έκλεισε την εκδήλωση σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ημέρα γιορτής για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και για όλους τους χριστιανούς, γιατί ένας αληθινός χριστιανός είναι πάντα μαθητής και σήμερα γιορτάζουμε Τρεις μεγάλους Διδασκάλους της Εκκλησίας, Τρεις μεγάλους διδασκάλους της ζωής, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, τους Τρεις Ιεράρχες.

Πριν από λίγο ανακοίνωσα στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό επίσημα και έναν μαθητικό διαγωνισμό για τα παιδιά της Στερεάς Ελλάδος, της Φθιώτιδας, του Νομού μας, της Μητροπόλεώς μας, για το πώς μπορούν τα παιδιά να δουν το θαύμα του 1821 και το όραμα του 2021, τα παιδιά του τότε και τα παιδιά του σήμερα, αλλά και τα παιδιά του αύριο.

Προσκαλώ και καλώ όλους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετάσχουν σε αυτό το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα. Θα είναι μία μοναδική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να ενώσουμε γνώσεις, αλλά και γιατί όχι, να «κερδίσουμε». Το κερδίζω και πλούσιες ευλογίες χρηματικά έπαθλα φορητές ηλεκτρονικές συσκευές δωρεάν φοίτηση στο Ωδείο της μητροπόλεώς μας πάνω από όλα όμως θα μας δοθεί η δυνατότητα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος το απόγευμα, 21 Ιουνίου στις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας στο Καινούργιο Λοκρίδος, να λάβουμε τα δώρα μας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Εύχομαι σε όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων ανεξαιρέτως, εύχομαι καλή και ευλογημένη χρονιά. Μπορεί να είναι ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά, η χρονιά της πανδημίας, αλλά είναι ένα σκαλοπάτι. Έτσι εύχομαι να είναι για πολύ καλύτερες χρονιές στο μέλλον, στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας σε αυτό το ιστορικό Σχολείο της Λαμίας, στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, σε αυτή την τροφό Σχολή, η οποία ταΐσε στην κυριολεξία και με ψωμί και με γνώση και με ψωμί και με παιδεία και με ελευθερία γενεές γενεών.

Εύχομαι στην προοπτική μάλιστα της συμπληρώσεως 100 ετών από την ίδρυση της, αυτό το σχολείο να προοδεύει και να προχωρά στο μέλλον ακόμα πιο δυνατά. Το στηρίζει η κοινωνία, το στηρίζει η Πολιτεία, το στηρίζει η Περιφέρεια, το στηρίζει ο Δήμος, τους ευχαριστώ όλους. Είναι ένα πρότυπο σχολείο και θα γίνει το πρότυπο που το έχουμε ανάγκη για τον ορθόδοξο πολιτισμό και την εκκλησιαστική παράδοση και την κληρονομιά της Ρούμελης, της Φθιώτιδος».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.