Με λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία. Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στην παρουσία πλήθους πιστών, που κατέκλυσαν την εκκλησία από νωρίς το πρωί, με σκοπό να συνεορτάσουν την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός εξήλθαν του Ναού και εν πομπή μετέβησαν στους εντυπωσιακούς, καταπράσινους και ολάνθιστους κήπους του Μετοχίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Ο Κύκκου Νικηφόρος από την ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα διάβασε το ιερό Ευαγγέλιο της ημέρας, τις ευχές του Αγιασμού και στην συνέχεια έριξε τον Σταυρό στο σιντριβάνι των κήπων για τον αγιασμό των υδάτων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώθηκαν στον ουρανό λευκά περιστέρια, σύμβολα του Αγίου Πνεύματος.

Μετά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ο Πανιερώτατος στην σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς ανέφερε ότι η «με την βάπτισή του ο Σωτήρας Χριστός φώτισε το γένος των ανθρώπων και του άνοιξε τον δρόμο της λυτρώσεως, της ανακαινίσεως και της αιώνιας ζωής και Βασιλείας».

«Και η Βασιλεία του Θεού δεν προσδιορίζεται τοπικά ή χρονικά. Η Βασιλεία του Θεού είναι μια νέα δυνατότητα για τον άνθρωπο, είναι ένας νέος τρόπος ζωής, που κυριαρχείται όχι από το μίσος, αλλά από την αγάπη. Όχι από την υπερτροφική επικράτηση του εγώ, αλλά από την ταπεινοφροσύνη. Όχι από τον φόβο του θανάτου, αλλά από την ελπίδα της αναστάσεως», τόνισε.

Προέτρεψε ακολούθως όλους μας «να ανοίξουμε τις θύρες της ψυχής μας για να εισέλθει και να κατοικήσει μέσα σ’ αυτές ο Σωτήρας μας Χριστός, που είναι το φως το αληθινό και να γεμίσουμε με σοφία και σύνεση ώστε η ζωή μας να κυριαρχείται από την αγάπη, την ταπείνωση, την ανοχή, την συγνώμη, την μακροθυμία, την επιείκεια και την πραότητα».

«Ας είναι για τον καθένα μας τα φετινά Θεοφάνεια αφετηρία για μια αληθινή πνευματική ζωή», ευχήθηκε ο Πανιερώτατος, για να υπογραμμίσει ακολούθως ότι «μόνο έτσι θα γίνουμε άξιοι της αγάπης και της αιώνιας Βασιλείας του Θεού. Αλλά και στην παρούσα ζωή, ο Επιφανής Θεός, θα φανεί, να είστε βέβαιοι, επιεικής και θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και σύντομα η ακρωτηριασμένη σήμερα πατρίδα μας θα λυτρωθεί από τα δεσμά της. Μόνο έτσι ο βαπτιζόμενος σήμερα Σωτήρας Χριστός θα φανεί ίλεως και θα συντομεύσει τον χρόνο της φρικτής δοκιμασίας μας και θα κερδίσει η δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου σημείωσε ότι στον τόπο μας «όλοι μας θέλουμε την αρμονική συμβίωση και την ειρηνική συνύπαρξη», οι οποίες όμως «πρέπει να θεμελιώνονται πάνω στην δικαιοσύνη. Γιατί ο θρίαμβος της ειρήνης επιτυγχάνεται μόνο τότε, όταν η ειρήνη συγκαταβιώνει με την δικαιοσύνη, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».

Κατακλείοντας τον μεστό λόγο του ευχήθηκε «η αύρα του Παναγίου Πνεύματος που σήμερα, εν είδη περιστεράς, εκάθισεν επί την κεφαλή του βαπτιζομένου Σωτήρος Χριστού, να δροσίζει τις ψυχές και να απαλύνει τις διαθέσεις μας, να ωραιοποιεί τα συναισθήματα και τους λογισμούς μας, ώστε να υπερβαίνουμε τους φραγμούς του μίσους, των προκαταλήψεων και παρεξηγήσεων και να ζούμε όλοι μαζί εν μετανοία, ενότητι και αδελφοσύνη».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.