Με την πρέπουσα εκκλησιαστική και μοναστηριακή λαμπρότητα και σε κλίμα έντονης κατάνυξης και τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας για την αποφυγή του covid-19, η Ιερά και Σεβασμία Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων εόρτασε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά – Έργο του οποίου αποτελεί η Ιερά και Εφέστιος Εικόνα της Προστάτιδος και Εφόρου της Μονής μας Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, φιλοτεχνημένη απο κερί και μαστίχα - και των Κτιτόρων αυτής, Αγίων Πατέρων Συμεώνος και Θεοδώρου και της Οσίας Μητρός Ευφροσύνης, οι οποίοι κατα θαυμαστό τρόπο και θεία πρόνοια, ηύραν την Ιερά αυτή Εικόνα στο χώρο όπου βρίσκεται και φυλάσσεται έως και σήμερα, ιδρύοντας το έτος 362 μ.Χ. Μοναστήρι, το πρώτο στον Ελλαδικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, το εσπέρας της Εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβαστού Καθηγουμένου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Καλλινίκου, με τη συμμετοχή των Πατέρων της Μονής.

Την αγιώνυμο ημέρα τελέσθηκαν επί μακρόν, ξεκινώντας από νωρίς το πρωί ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρικη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Σεβαστού μας Γέροντος, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο, συλλειτουργούντων των Πατέρων της Μονής και του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Μπίρμπα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Καλαβρύτων.

Να σημειωθεί ότι εφέτος λόγω των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του καθολικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία.

Κατα τη διάρκεια των παραπάνω Ιερών Ακολουθιών τέθηκαν σε προσκύνηση τα Ι. Λείψανα των Αγίων Κτιτόρων, ενώ μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στην Τράπεζα της Μονής.

Ευχέτες διάπυροι πρός Θεόν, η Υπεραγία μας Θεοτόκος η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, δια πρεσβειών των Αγίων Κτιτόρων και του Αγ. Αποστόλου Λουκά, να πρεσβεύει στον Κύριο και Υιό της για όλους!!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.