Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης εόρτασε και φέτος την μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον περικαλλή και ιστορικό Ναό της Παναγίας της «Δεξιάς», το Σάββατο 20 καί Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Μ.Θ. πανοσιολ. αρχιμ. π. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε, στην μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και μετέφερε στο ευλαβές εκκλησίασμα, τις αρχιερατικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Επίσης συνεχάρη και ευχαρίστησε, τον ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ευθύμιο Βακαλάκη και Γραμματέα του Μητροπολιτικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως, τους εφημερίους και τις εκκλησιαστικές επιτροπές για την άρτια οργάνωση της φετινής πανηγύρεως.

Την κυριώνυμο ημέρα, κατόπιν κανονικής αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, προεξήρχε του Όρθρου και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος και τέλεσε την Δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέθηκε στο πανσεβάσμιο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία ως Υπέρμαχος Στρατηγός, πάντοτε σκέπει και ευλογεί την πατρίδα μας και οδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις σε νικηφόρους αγώνες.

Μια ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή, για τον Σεβασμιώτατο αποτέλεσε το γεγονός, ότι ο ίδιος σ’ αυτόν τον ιερό Ναό της Παναγίας Δεξιάς, έλαβε την μεγάλη ευλογία του Μυστηρίου του Ιερού Βαπτίσματος.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη μας, για την ευλογία που έλαβε, ώστε να προστή της σημερινής πανηγυρικής Ευχαριστιακής Συνάξεως.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η καθιερωμένη δοξολογία επί τη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων με την συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών των αρχών της πόλεως.

Τον Πανηγυρικό Λόγο της ημέρας κατά το τέλος της δοξολογίας, εκφώνησε η αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης, κα Παρασκευή Πατουλίδου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, σύσσωμο το εκκλησίασμα έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.

Το απόγευμα σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τελεσθή ο μεθέορτος Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου και την Δευτέρα το πρωί, Όρθρος και Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας μας και ακολούθως Ιερός Παρακλητικός Κανόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο ιερός ναός της Παναγίας της Δεξιάς ευρίσκεται στο κέντρο της πόλεως, επί της οδού Εγνατίας και αποτελεί ιστορικό προσκύνημα για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουλίου 1976.

Στην θέση του σημερινού ναού υπήρχε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός του Αγίου Υπατίου, ο οποίος είχε κτιστεί το 1818.

Η παρουσία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Δεξιάς οδήγησε την μετωνομασία του Ιερού Ναού, ως Ιερός Ναός της Παναγίας Δεξιάς, εντός του οποίου υπάρχει ιερό παρεκκλήσιο του αγίου Υπατίου.

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δεξιάς αποτελεί πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης εκ της Ιεράς Μονής Κύκκου της αγιοτόκου νήσου Κύπρου.

Σημειτέον, ότι κάθε Δευτέρα κατά παράδοση, τελείται η Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και ακολούθως Ιερά Παράκλησις στην χάρη της και πλήθος πιστών προστρέχουν για να λάβουν την ίαση και την θεραπεία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.