Το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Πάντων, στον πανηγυρίζοντα και φερώνυμο Ιερό Ναό του Δήμου Έγκωμης.

Της ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, στην παρουσία πλήθους πιστών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν ευλαβικά – τηρώντας πάντα τις αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής που επιβάλλονται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο Υγείας – για να τιμήσουν την ιερά μνήμη του νέφους εκείνου των επωνύμων και ανωνύμων Αγίων, οι οποίοι μέσα στους αιώνες δόξασαν το Θεό με πίστη, άσκηση, υπομονή και αγάπη.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο δοξαστικό των αποστίχων του Εσπερινού της εορτής, «Δεῦτε πιστοί, σήμερον χορείαν ἐπικροτήσαντες, εὐσεβῶς πανηγυρίσωμεν, καὶ τῶν Ἁγίων πάντων τὴν ἔνδοξον, καὶ σεβάσμιον μνήμην, ἐνδόξως τιμήσωμεν, λέγοντες· Χαίρετε, Ἀπόστολοι ἔνδοξοι, Προφῆται, καὶ Μάρτυρες, καὶ Ἱεράρχαι. Χαίρετε, Ὁσίων ὁ δῆμος, καὶ τῶν Δικαίων. Χαίρετε, τιμίων Γυναικῶν ὁ χορὸς καὶ Χριστόν ὑπὲρ τοῦ κόσμου πρεσβεύσατε, νίκας τῷ βασιλεῖ κατὰ βαρβάρων δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εορταστικού κύκλου του Πεντηκοσταρίου και επεσήμανε ότι οι χριστιανοί, είμαστε δυνάμει άγιοι διά του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, με τη είσοδό μας στην Εκκλησία. Η συμμετοχή μας πραγματοποιείται με τις Μυστηριακές Πράξεις της Εκκλησίας: του Αγίου Βαπτίσματος, του Αγίου Χρίσματος και της ενσυνείδητης μετοχής μας στα Άχραντα Μυστήρια, ενεργοποιώντας και καλλιεργώντας ταυτόχρονα τα χαρίσματα που έδωσε ο Θεός στον καθένα μας και υπομένοντας εν τω κρυπτώ, το σταυρό της καθημερινότητας με υπομονή και εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.

Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε ο Μεσαορίας Γρηγόριος στο δοξαστικό των εσπερίων της εορτής: «Μαρτύρων θεῖος χορός, τῆς Ἐκκλησίας ἡ βάσις, τοῦ Εὐαγγελίου ἡ τελείωσις, ὑμεῖς ἔργῳ τοῦ Σωτῆρος τὰ ῥητὰ ἐπληρώσατε· ἐν ὑμῖν γὰρ αἱ πύλαι τοῦ ᾍδου, κατὰ τῆς Ἐκκλησίας ἀνεῳχθεῖσαι, ἐκλείσθησαν, ἡ τοῦ αἵματος ὑμῶν χύσις, τὰς εἰδωλικὰς σπονδὰς ἐξήρανεν, ἡ σφαγὴ ὑμῶν, ἀπέτεκε τῶν πιστῶν τὸ πλήρωμα, τοὺς ἀσωμάτους ἐξεπλήξατε, τῷ Θεῷ στεφανηφόροι παρίστασθε, ᾧ ἀπαύστως πρεσβεύετε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν».

Να σημειωθεί ότι το τροπάριο αυτό ακούγεται και στην ακολουθία των εγκαινίων ναού. Φαίνεται η αξία και η τιμή των Μαρτύρων της Εκκλησίας, αλλά και η ευλογία και το στήριγμα για όλους τους πιστούς μέσα στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας έως τα έσχατα, το τέλος.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους όπως η χάρις του Θεού, με τις πρεσβείες πάντων των τιμωμένων Αγίων της Εκκλησίας, οι «τῷ Θεῷ στεφανηφόροι», να δίδει στον καθένα δύναμη και παρρησία στον καθημερινό αγώνα ώστε να αξιωθούμε της βασιλείας του Θεού.

Μετά την Αρτοκλασία και το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Πάντων πέριξ του Ναού. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν οι Ιερείς του Ναού π. Κωνσταντίνος Βασιλείου και π. Χαράλαμπος Ζούμος, καθώς και οι Διάκονοι π. Ανδρέας Ματέι και π. Ιωάννης Τεβετζιής.

Την επόμενη, ανήμερα της εορτής, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.