Εκατοντάδες πιστοί παρέστησαν και φέτος στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου το εσπέρας, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων της ομώνυμης νησίδας απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου, του οποίου κτήτορας τυγχάνει ο αγιασμένος Ιερομόναχος Εφραίμ Χατζη-Πατέρας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Αγία μας Εκκλησία τοποθετεί την Εορτή αυτή την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, τιμώντας ολόκληρη τη χορεία των Αγίων, των οποίων ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται διότι ακόμη και στις μέρες μας δεν παύουν να ανακηρύττονται Άγιοι. Κατά τη διάρκεια αλλά και κατά την ολοκλήρωση της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει όλους εκείνους που πιστοποίησαν και διεκήρυξαν την Ανάσταση του Χριστού, τους ευκλεείς καρπούς της Καθόδου του Αγίου Πνεύματος.

Και συμπλήρωσε: «Κατά συγκυρία φέτος μαζί με τους Αγίους Πάντες εορτάζουμε και πάντες τους τελειωθέντες Κρήτες Νεομάρτυρες, κληρικούς και λαϊκούς, φανερούς και αφανείς, που διετράνωσαν με παρρησία και θάρρος την ορθόδοξη πίστη και την αγάπη τους για την πατρίδα ενώπιον των Τούρκων κατακτητών κατά τα έτη 1821 και 1822».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό για την παρουσία του στην πανήγυρη, καθώς και το Λιμεναρχείο και το Δασαρχείο Αγίου Νικολάου, τους πλοιοκτήτες που μετέφεραν το πολυπληθές εκκλησίασμα στο νησί, αλλά και τους Εφημερίους και τους επιτρόπους της Ενορίας Αγίου Γεωργίου-Αγίου Αντωνίου που βοήθησαν στην προετοιμασία της πανηγύρεως.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κρητών Νεομαρτύρων Ιωακείμ Επισκόπου Χερρονήσου και Νεοφύτου Επισκόπου Κνωσού, στον Μοχό Πεδιάδος.

Στην ομιλία του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην Εορτή των Αγίων Πάντων, όλων των Αγίων που πίστευσαν, κήρυξαν, μαρτύρησαν για τον Χριστό και στο αίμα των οποίων θεμελιώθηκε η Εκκλησία. Εξαιρέτως δε ανεφέρθη στους εκ Μοχού καταγόμενους Αγίους Νεομάρτυρες Επισκόπους Ιωακείμ Χερρονήσου και Νεόφυτο Κνωσού, που η τοπική μας Εκκλησία πανηγυρίζει την ημέρα αυτή.

Εν συνεχεία ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τονίζοντας πως, όπως ο Χριστός απευθύνεται στους Μαθητές Του έτσι απευθύνεται και σε εμάς τους εν δυνάμει αγίους –διότι βαπτισθήκαμε εις το Όνομα της Αγίας Τριάδος– ζητώντας μας να Τον ομολογήσουμε έμπροσθεν των ανθρώπων εξ όλης της ψυχής, της καρδίας και της διανοίας ημών ως τον Ένα και Αληθινό Θεό για να μας ομολογήσει και να μας παρουσιάσει κι Εκείνος έμπροσθεν του Πατρός Του και να μας δείξει με τον τρόπο αυτό τον δρόμο της σωτηρίας.


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.