Τη μνήμη των Αγίων Σεργίου και Βάκχου τίμησαν χθες στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χεροννήσου με τον Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο να ιερουργεί στον φερώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος Οροπεδίου Λασιθίου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον μαρτυρικό βίο των δύο μεγάλων και ενδόξων Αγίων, οι οποίοι έζησαν κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, την περίοδο των μεγάλων διωγμών κατά των χριστιανών και μαρτύρησαν το έτος 303 επί βασιλείας Διοκλητιανού.

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος έζησαν στην Ανατολή όπου ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός τους κατέταξε στο στράτευμά του, δίδοντάς τους μάλιστα και υψηλά αξιώματα εξαιτίας του ήθους τους και επειδή ήταν τόσο αφοσιωμένοι σε αυτόν και έφερναν εις πέρας όποια αποστολή και αν τους ανέθετε.

Ο αυτοκράτορας όμως στεναχωρήθηκε πολύ όταν έμαθε για τα επίλεκτα μέλη του στρατεύματός του ότι ασπάζονταν τον χριστιανισμό και μάλιστα όταν ομολόγησαν ευθαρσώς ενώπιόν του, την αληθινή Πίστη. Γι’ αυτό διέταξε να φυλακιστούν και να τυραννιστούν με πολλά βασανιστήρια και μαρτύρια. Όμως οι δύο Άγιοι διά την άμετρή τους αγάπη προς τον Κύριο, ήταν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της θυσίας και προτίμησαν να παραδώσουν την ψυχή τους στον Πανάγαθο Θεό από το να θυσιάσουν στα είδωλα.

Κατακλείοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Σε αυτό τον κόσμο, τον υλικό, τον φθαρτό, τον περαστικό, εμείς οι χριστιανοί χρειάζεται πάντοτε να ποθούμε και να προσπαθούμε να κερδίσουμε την αιώνια Ιερουσαλήμ, την Βασιλεία του Θεού. Να είμαστε λοιπόν σταθεροί στην Πίστη μας, να ομολογούμε κι εμείς όπως οι Άγιοι Μάρτυρες ξεκάθαρα την αληθινή Πίστη προς τον Θεό μετέχοντας του Μυστηρίου της Θείας Μεταλήψεως. Διότι πέρα από την σωματική υγεία, πρωτίστως θα πρέπει να φροντίζουμε για την σωτηρία της ψυχής. Έτσι απολαμβάνουμε τα χαρίσματα του Κυρίου μας, έτσι γινόμαστε ζωντανά και αληθινά μέλη της Εκκλησίας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.