Το εσπέρας της Δευτέρας 20 Μαΐου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ελούντα.

Στο κήρυγμα προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο θεάρεστο έργο των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης, της βασιλικής αυτής δυάδας που συνέβαλε τόσο στην στερέωση του Χριστιανισμού και την ενίσχυση της Ορθοδοξίας, όσο και στον διά πληθώρας μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δίκαια και θεόπνευστα λοιπόν η Αγία μας Εκκλησία τους κατέταξε στο χορό των Αγίων απονέμοντάς τους επάξια τον τίτλο των Ισαποστόλων.

Από το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου υπεγράμμισε την υπογραφή του Διατάγματος της Aνεξιθρησκείας στα Μεδιόλανα το 313, το οποίο έδιδε την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να πιστεύει ελεύθερα σε όποια θρησκεία ήθελε χωρίς να υφίσταται διωγμούς, καθώς και την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας, η οποία κατεδίκασε την αιρετική διδασκαλία του Αρείου και θέσπισε τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Συμπαραστάτης και υποστηρικτής του έργου του Μ. Κωνσταντίνου εστάθη η μητέρα του Αγία Ελένη, η οποία εύρε με θαυματουργικό τρόπο τον Ζωοποιό του Κυρίου Σταυρό. Η Αγία εξέφρασε την καθ’ ολοκληρίαν αγάπη και ευγνωμοσύνη της προς τον Θεό που της υπέδειξε τον τόπο όπου έκειτο, ανεγείροντας μεγαλοπρεπέστατους ναούς: της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, του Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο κ.ά.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πάντων των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων στην Μάχη της Κρήτης, την 21η Μαΐου 1941. Φέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από την ένδοξη αυτή μάχη η οποία επισφραγίστηκε από την σθεναρή υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανέκοψε τα επεκτατικά σχέδια των γερμανών κατακτητών και σήμανε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη συμπροσευχόμενος στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στο ιστορικό εκκλησάκι Αγίου Κωνσταντίνου Λατσίδας. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Εφημέριο της Ενορίας Λατσίδας, Πανοσ. Αρχιμ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη επί τη ονομαστική του εορτή, έτη πολλά κι ευλογημένα με υγεία και δύναμη στο έργο της διακονίας του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.