Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων, Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου με επίκεντρο του εορτασμού τον ομώνυμο Ιερό Ναό Ξηροχωρίου ν. Θεσσαλονίκης, της ακριτικής Μητροπόλεως.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Ιεροδιακόνους ενώ οι ευλαβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές, μετείχαν των Ιερών Ακολουθιών, τιμώντας τη μνήμη των Προστατών τους.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε τα εξής: “Εάν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς στη ζωή μας πρέπει να ακούμε τη φωνή της Εκκλησίας, τον υπεύθυνο λόγο της, την πατερική της διδασκαλία και να βιώνουμε τη χαρά τη ζωής του Χριστού. Αυτό σκέφτηκε και ο Μέγας Κωνσταντίνος για την Αυτοκρατορία του, δρώντας κατάλληλα για την ασφάλεια, την ειρήνη και ενότητα των ανθρώπων, με την πνευματική καθοδήγηση της ευλαβεστάτης Αγίας Ελένης, σε μια εποχή που ειδωλολατρία κυριαρχούσε. Έφερε την Εκκλησία του Χριστού στην επιφάνεια να λειτουργήσει πλέον ως στοιχείο ενότητος όλων. Αυτή η προσφορά της Μητέρας προς το παιδί αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα, άξιο μιμήσεως για κάθε Χριστιανή Μητέρα”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι χαρακτηρίζονται οι σημερινοί τιμώμενοι από την Εκκλησία Ισαπόστολοι, γιατί ήταν στα σχέδια του Θεού να συντελέσουν τα μέγιστα, έτσι ώστε να υπάρξει αφενός ανεξιθρησκεία και αφετέρου ο Χριστός να αποτελέσει ενοποιητικό στοιχείο της Αυτοκρατορίας για να συμπληρώσει: “Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. Σήμερα οι άρχοντες δεν θέλουν ως ενοποιητικό στοιχείο των πολιτών τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και επειδή δεν διέπουν τα νομοθετήματα το πνεύμα του Χριστού θα πρέπει όλοι εμείς να είμαστε περισσότερο καταρτισμένοι εκκλησιαστικά, να μελετούμε την Αγία Γραφή, να ζούμε μέσα στα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας”.

Στο τέλος αφού τόνισε σε όλους να ακούμε τη φωνή του Χριστού, ευχήθηκε καταλλήλως στο εκκλησίασμα και ιδιαιτέρως σε όσους εορτάζουν κατ’ όνομα, συγχαίροντας τον Εφημέριο του εορτάζοντος Ναού Παν. Αρχιμ. π. Νήφωνα Πουλόπουλο και τους συνεργάτες του για την αρτιότητα της πανηγύρεως και την ευταξία του περικαλλεστάτου Ιερού Ναού καθώς και τον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας κ. Στυλιανό Ζαχαρίου με τους συνεργάτες του για την θαυμάσια απόδοση των ύμνων της εορτής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.