Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολύ κόσμου εορτάστηκαν οι άγιοι Ισαπόστολοι και Βασιλείς Κωνσταντίνος και Ελένη, σ' όλη την Μάνη. Ειδικότερα, την παραμονή της εορτής ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος Γ' μετέβη στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σελινίτσα Γυθείου, όπου πλαισιούμενος από τους ιερείς: αρχιμ. Ιώβ Κουμούτση, πρωτοπρ. π. Ηλία Μανιατάκο και πρωτοπρ. π. Σταύρο Βλαστέλλη και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και μετά την λιτάνευση της εικόνος κήρυξε το θείο λόγο υπογραμμίζοντας τα ευεργετήματα του Μεγ. Κωνσταντίνου στην ανθρωπότητα. Μεταξύ άλλων είπε ο Σεβασμιώτατος οτι ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέπαυσε τους διωγμούς κατά των χριστιανών με το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313, έπαυσε την ειδωλολατρία, κατήργησε αντιχριστιανικές νομοθεσίες, καθιέρωσε την Κυριακή αργία, ανήγειρε ναούς, συνεκάλεσε την Α' Οικουμενική Σύνοδο (325), διέδωσε τον Χριστιανισμό στην Αρμενία και Ιβηρία, έκτισε τη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μάνης αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκος τέλεσε τον πανηγυρικό εσπερινό σ’ άλλον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό αυτόν στον οικισμό Χωσιάρι Γυθείου, όπου και κήρυξε το θείο λόγο μιλώντας για τον βίο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβ. μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κιτριών Δυτικής Μάνης και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τον αρχιμ. Σωφρόνιο Βόγκα, τον οποίο και χειροθέτησε σε πνευματικό μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και τον εφημέριο Δολών πρωτοπρ. Φίλιππο Καλογερόπουλο. Ο κόσμος ήταν πολύς και γι’ αυτό και ο Σεβ. τέλεσε την Αρτοκλασία στο προαύλιο του Ι.Ναού, κήρυξε δε τον θείο λόγο τονίζοντας την ευσέβεια της αγίας Ελένης μητρός του Αγίου Κωνσταντίνου και την θερμή πίστη στον αληθινό Θεό του υιού της, Βασιλέως Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.