Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε φέτος η μνήμη των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 21 Μαΐου, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Δωριές.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της συμβολής της βασιλικής δυάδας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τόσο στην στερέωση του Χριστιανισμού και την ενίσχυση της Ορθοδοξίας, όσο και στον διά πληθώρας μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Εκτενώς ανεφέρθηκε και στο πρόσωπο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα και ιδρυτή της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατέστησε κέντρο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Και υπεγράμμισε από το θεάρεστο έργο του την υπογραφή του Διατάγματος της Aνεξιθρησκίας στα Μεδιόλανα το 313, το οποίο έδιδε την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να πιστεύει ελεύθερα σε όποια θρησκεία ήθελε χωρίς να υφίσταται διωγμούς, καθώς και την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας, που κατεδίκασε την αιρετική διδασκαλία του Αρείου και θέσπισε τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.