Εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στη Μάνη και ειδικότερα στην έδρα της Μητροπόλεως στο Γύθειο, όπου στο Επισκοπείο βρίσκεται ο φερώνυμος Ι.Ναός από τον περασμένο αιώνα.

Το εσπέρας της εορτής, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Ν.Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, ερμηνεύοντας την έννοια της Υπαπαντής του Χριστού, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ απένειμε το μετάλλιο της Ι.Μητροπόλεως «Παναγία η Γιάτρισσα» στον επί σειράν δεκαετιών ευλαβέστατο γέροντα κληρικό π. Γεώργιο Δαμιανάκο ως και στον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΛΥΧΝΟΣ» της Ι.Μητροπόλεως Πατρών για την επέτειο της συμπληρώσεως τριάκοντα ετών (1992-2022) αρίστης λειτουργίας του προς αναμετάδοσιν της θείας λατρείας, της χριστιανικής διδασκαλίας και της ελληνορθοδόξου παραδόσεως στον πιστό λαό του Θεού.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ και του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Ν.Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με σαφήνεια και θεολογική σκέψη βασισμένη στους θεοφόρους Πατέρες ανέλυσε την έννοια της Υπαπαντής του Κυρίου καταλήγοντας ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας να καταστεί ένοικος στις ψυχές μας ο Χριστός.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ανεπέμφθη δέησις έξωθεν του Επισκοπείου ενώπιον της τιμίας και ιστορικής εικόνος της Υπαπαντής και έκλεισε η όλη πανήγυρις με τον Εθνικό Ύμνο.

Στον εορτασμό παρέστησαν ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αν. Μάνης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος κ. Τσιριγώτης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Δαβάκης και Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Πολίτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Πλωτάρχης Λ.Σ., κ. Τσαλής, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος κ. Γραφάκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Υποδομών κ. Βερούτης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσε μελωδικά βυζαντινός χορός υπό την χοραρχία του πρωτοψάλτου κ. Ν. Ταπρατζή.

Τιμές απέδωσαν αντιπροσωπίες σχολείων της πόλης, το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου Αν. Μάνης και η Φιλαρμονική του Δήμου.

Οι ιερές ακολουθίες αναμεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Τ/Σ της Ι.Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.