Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου «ιεροπρεπώς» τιμήθηκε και φέτος, κατά παράδοση, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός. Προσεγγίζοντας ο Σεβασμιώτατος το περιεχόμενο της εορτής, μεταξύ άλλων, τόνισε.

«Εάν η γυναίκα κατά την Γένεση και την Δημιουργία αναδεικνύεται βοηθός και συνεργός τη ζωή αλλά και συνυπεύθυνη στην πτώση, η αγνή Κόρη της Ναζαρέτ, ανυψώνει την γυναικεία φύση ως Μητέρα και τροφό του Θεού. Στην περίπτωση όμως της σημερινής εορτής της Υπαπαντής ο γαλήνιος πρεσβύτης Συμεών, με προφητική ενόραση, αναδεικνύει προφητικά κάτι σημαντικό· το δράμα της μητρότητας. «Σοῦ δέ αὐτῆς τήν ψυχήν διελεύσεται ρομφαία» (Λουκ.2,35). Ημέρες πάθους, ημέρες αγωνίας, προσφοράς ανιδιοτελούς, και θυσίας είναι συνυφασμένες με την ταυτότητα της μητρότητας. Η γυναίκα σ’ αυτή την τετιμημένη προσφορά της μητρότητας πολλές φορές βρίσκεται μπροστά σε ένα δράμα, βλέποντας την μητρότητα της να ξεδιπλώνεται σε τραγωδία, σε πόνο, σε καημό, σε αναστεναγμό ή ακόμα και σε πένθος, όταν το σπλάχνο της θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις αντιξοότητες ή με την μοιραία περιπέτεια στην πορεία της ζωής του. Και τούτο για να αποδειχθεί ότι η μητρότητα όντως είναι ρομφαία, κατά την πρόρρηση του δικαίου Συμεών. Γι’ αυτό από ετών έχει καθιερωθεί αυτή την ημέρα να τιμάται η μητρότητα και να αναδεικνύεται η ιερότητα της και ο σεβασμός προς τη γυναίκα κατ’ επέκταση»

Με αφορμή την ημέρα της μητρότητας ο Σεβασμιώτατος έχει θεσπίσει αυτή την ημέρα να τιμώνται οι πολύτεκνες μητέρες, ιδιαίτερα στην ακριτική περιοχή του Κεντρικού και Βορείου Έβρου που το δημογραφικό πρόβλημα προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε συμβολική εκδήλωση συμπαράστασης προς τις πολύτεκνες οικογένειες επέδωσε το ποσό των χιλίων (1000) ευρώ στους δύο Συλλόγους των πολυτέκνων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ευχόμενος στις μητέρες όλου του κόσμου να είναι κάτω από την προστασία και την σκέπη της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.