Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Υπαπαντή του Χριστού στις τρεις Ιερές Μονές και στις τεσσαράκοντα μία Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων αποτέλεσε η πανηγυρίζουσα Ενορία της Υπαπαντής του Χριστού Verviers, όπου την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, τελέσθηκε ο Όρθρος και το Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο.

Της Λειτουργικής Συνάξεως, προσκλήσει και αδεία του κυριάρχου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, ιερομονάχων εκ του Αγίου Όρους και Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, ο οποίος με αφορμή την θαυμαστή φανέρωση και την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της “Παναγίας του Πάθους” στην Ενορία του Verviers, αναφέρθηκε εκτενώς στο λαοφιλές πρόσωπο της Θεοτόκου και τόνισε πως οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Παναγία μας είναι η μόνη ελπίδα και παρηγορία του κόσμου.

Το γεγονός αυτό βιώνουν και μαρτυρούν αενάως οι Πατέρες του Αγίου Όρους, καθώς σε κάθε μοναστήρι υπάρχει μια Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι η Μητέρα που τους εμπνέει, τους στηρίζει, τους ενδυναμώνει, τους παρηγορεί.

Την Ιερά Υμνωδία διακόνησαν θαυμάσια ο κ. Δήμος Παπατζαλάκης και οι αυτάδελφοι π. Ρωμανός και π. Κωνσταντίνος Κενανίδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός λιτάνευσαν για πρώτη φορά την πανηγυρίζουσα εφέστιο Εικόνα της «Παναγίας του Πάθους», η οποία με τρόπο θαυμαστό περιήλθε στην κατοχή της Ενορίας
και η επίσημη υποδοχή της έλαβε χώρα προ ολίγων ημερών κατά την πανηγυρική Αγρυπνία της εορτής της Υπαπαντής.

Την Ιερά Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο, κ. Σοφία Γραμματά, ο Δήμαρχος του Verviers, κ. Alexander Loffet, ο Πρωτοσύγκελλος της Καθολικής Επισκοπής Λιέγης, κ. Eric de Beukelaer και εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων Λιέγης και Verviers.

Στη συνέχεια οι συνεργάτες της ενορίας προσέφεραν γεύμα στο ενοριακό κέντρο, ενώ ακολούθησε και εορταστικό δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής.

Εφέστιος Εικόνα της «Παναγίας του Πάθους» Η ιστορική και εφέστιος Εικόνα της “Παναγίας του Πάθους” θησαυρίζεται ως κειμήλιο πνευματικό και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Verviers από του έτους 2024.

Η παρουσία της Ιεράς Εικόνος στην ενορία μας ανάγεται στην ευλαβή δωρεά της κυρίας Nicole Winants, η οποία, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στην Ορθόδοξη εικονογραφική παράδοση, εντόπισε την εικόνα προ τεσσαρακονταετίας εντός ενός παλαιοπωλείου κατακερματισμένη σε εννέα τμήματα.

Κατόπιν, αφού περιήλθε στην κυριότητά της, ανέλαβε προσωπικώς την επαναφορά εις την προτεραίαν κατάστασιν, ενώνοντας τα εννέα τμήματα, καθαρίζοντας τα χρώματα και αποκαθιστώντας τυχούσες φθορές.

Μετά την κοίμηση του συζύγου της κ. Michel de Moitelle, θέλησε εις μνήμην του να προσφέρει αφιλοκερδώς στην Ενορία μας την Ιερά Εικόνα της “Παναγίας του Πάθους” αλλά και άλλες εικόνες που είχαν οι ίδιοι φιλοτεχνήσει.

Η επίσημη υποδοχή και η καθιέρωση της Ιεράς Εικόνος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου 2024, ενώ την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημως λιτάνευσή της ανά τας οδούς της ενορίας.

Κατά Θεία πρόνοια και Θεομητορική νεύσει, η γλυκύτατη και σπάνια εικονογραφική μορφή της “Παναγίας του Πάθους” πηγάζει και προέρχεται από την εικονογραφία και την εορτή της Υπαπαντής.

Η Υπαπαντή (Υποδοχή) του Χριστού στο ναό του Σολομώντα έγινε 40 ημέρες μετά τη Γέννησή Του, από τον γέροντα ιερέα Συμεών, ο οποίος προβλέποντας τη Σταύρωσή Του προφήτευσε απευθυνόμενος προς τη
Θεοτόκο: «… και τη δική σου μητρική καρδιά θα τη διαπεράσει η ρομφαία του πόνου, όταν θα δεις τον υιόν σου να πάσχει για τη σωτηρία των ανθρώπων» (Λουκ. β΄, 35).

Η προφητεία αυτή και η προεικόνιση των Αχράντων Παθών δηλώνονται στην περιγραφόμενη εικόνα από τα σύμβολα του Πάθους που δεικνύουν οι δύο Αρχάγγελοι (Τον τίμιο Σταυρό, τον σπόγγο και την λόγχη) στο μικρό Χριστό, καθώς και απ’ το στοργικό και πονεμένο βλέμμα της Μητέρας Του.

Τα Θεία Πάθη απτοποιούνται στην ίδια εικόνα και απ’ την όλη εμφάνιση του μικρού Χριστού. Ο Θεολόγος δημιουργός της, έχοντας. υπόψη τους λόγους του Κυρίου: «Πάτερ μου, αν είναι δυνατόν, ας περάσει από εμένα αυτό το ποτήριο (της Σταυρικής θυσίας)…», (Ματθ. κστ΄, 39).

Τον παρουσιάζει ν’ αντικρίζει με φόβο, καθόσον ήταν και τέλειος άνθρωπος, τα σύμβολα του μελλοντικού Του πάθους και να προσφεύγει για προστασία στην αγκαλιά της «Φοβεράς Προστασίας», δηλαδή της Μητέρας Του.

Πρόκειται για μία σπάνια και γλυκύτατη απεικόνιση της Αγίας Θεοτόκου και του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με πολλά και ποικίλα θεολογικά ερεθίσματα, ενώ η εικόνα είναι εξαιρετικά ευμεγέθης.

Καθώς η προέλευση και ο δημιουργός της Ιεράς Εικόνος δεν αποκαλύπτονται, η κατάσταση του ξύλου και των χρωμάτων θέλουν την εικονογράφισή της περί τα μέσα του εικοστού αιώνα.

Κατά Θεού ευδοκία και με την ευχή της Παναγίας Θεοτόκου δωρήθηκε στην Ορθόδοξη Ενορία Verviers τρεις μήνες μετά τα θυρανοίξια και την αφιέρωση του Νέου Ναού στην εορτή της Υπαπαντής και μόλις λίγες η μέρες πριν την πρώτη και ιστορική Δεσποτικοθεομητορική πανήγυρη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.