Η καρδιά των Ελλήνων χτύπησε δυνατά σήμερα και στο Κιλκίς. Με αισθήματα ψυχικής ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου η εορτή της πίστεως και της ελευθερίας, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της διπλής εορτής για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία επί τη Απελευθερώσει εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1821.

Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, παρέστησαν ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, οι Βουλευτές του Νομού Ειρήνη Αγαθοπούλου και Γεώργιος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Αναστάσιος Κυριακίδης, ο Αστυν. Διευθυντής κ. Δημήτριος Μικρός, αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Κιλκίς κρατώντας τις Ελληνικές Σημαίες καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους Λάβαρα ανά χείρας, τιμώντας και αυτοί με τον δικό τους τρόπο τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου ανέγνωσε ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: “…Το μήνυμα του Αρχαγγέλου προς την Υπεραγία Θεοτόκο είναι μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας καθότι, φανερώνεται στην ανθρωπότητα ότι ο Θεός μέσα στο σχέδιο της οικονομίας Του, θέλοντας να αναβιβάσει το ανθρώπινο γένος από το σκοτάδι και τη φθορά, ενανθρωπίζεται και ενώνει τα διεστώτα. Η Παναγία μητέρα μας, με ταπείνωση και με υπακοή δέχεται την κλήση του Θεού και ακολουθεία τη βουλή Του, χαρίζοντας υπόδειγμα συμπεριφοράς σε όλους τους ανθρώπους, μπροστά στα ανεξιχνίαστα της πρόνοιας του Θεού. Παράλληλα το Ελληνικό Γένος υπομενος εώς το 1821, τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και μετά από 70 και πλέον αποτυχημένες εξεγέρσεις, ξεσηκώνεται ενάντια στον τουρκικό ζυγό, έχοντας ως μήνυμα τον λόγο του Κολοκοτρώνη: “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία…”.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε κ. Παναγιώτης Στανημερόπουλος, Εκπαιδευτικός της ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης, ο οποίος με τον μεστό του λόγο απέδωσε πλήρως το νόημα της λαμπρής διπλής εορτής.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας, τελέσθηκε στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως του Κιλκίς από τον Σεβασμιώτατο Επιμνημόσυνη Δέηση ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας.

Οι όλες λαμπρές και πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων του Δήμου Κιλκίς κατά μήκος της κεντρικής οδού, της 21ης Ιουνίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.