Το εσπέρας της Τετάρτης 19 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην περιοχή «Όρμος» πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στα αρετές και τα χαρίσματα της σπουδαίας προσωπικότητος της Εκκλησίας: «Είμαστε πολύ τυχεροί, αγαπητοί μου αδελφοί, και ιδιαιτέρως όσοι διαμένουν στην πόλη αυτή, η οποία φέρει το όνομα ενός από τους πιο αγαπητούς Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Άγιο Νικόλαο. Το όνομά του όπως και η εκκλησία που βρίσκεται εδώ από τον 9ο αιώνα, φανερώνουν τη σχέση της πόλεώς μας με τον θαυματουργό αυτό Άγιο.

Η παρουσία του Αγίου Νικολάου στο διάβα των αιώνων είναι διαρκής και καθημερινή. Γι’ αυτό και η Αγία μας Εκκλησία δεν τον εορτάζει μόνο μία, αλλά πολλές φορές κατ’ έτος. Σήμερα εορτάζουμε την μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας για την διάσωσή του από την επέλαση των Οθωμανών. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, το Λείψανο του Αγίου εσταύθμευσε σε αρκετές περιοχές, στις οποίες τιμάται ιδιαιτέρως, ενώ οι πηγές αναφέρουν ότι πέρασε και από την βόρεια πλευρά της Κρήτης.

Είναι ένας πολύ αγαπητός Άγιος διότι είναι «κανόνας», μάρτυρας και ομολογητής της Πίστεως. Ο Άγιος Νικόλαος κατάφερε να στοιχιστεί με το Ευαγγέλιο του Χριστού, το οποίο όχι μονάχα εφάρμοσε αλλά και δίδαξε στη ζωή του. Και ομολόγησε με παρρησία την αλήθεια του Ευαγγελίου κατά τους διωγμούς του Δεκίου και του Διοκλητιανού. Στον δεύτερο διωγμό μάλιστα και καθώς βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία, υπέστη φοβερά μαρτύρια. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η φλόγα της πίστεώς του και τόσο δυνατό το κήρυγμά του που με κάθε τρόπο επηρέαζε και ενίσχυε τους χριστιανούς.

Το 325, όταν η Εκκλησία ταράσσεται από την αίρεση του αρειανισμού, ο Άγιος Νικόλαος ομολόγησε την αλήθεια του Ευαγγελίου άλλη μία φορά. Αγωνίστηκε με κάθε τρόπο κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο για να φανερωθεί η αλήθεια του Χριστού. Διότι γνώριζε ότι κάθε αίρεση είναι μία διαιρετική ενέργεια που φέρνει το διχασμό και σχίζει το Σώμα της Εκκλησίας, κάτι δηλαδή εντελώς διαφορετικό από την ενότητα που κηρύσσει η Εκκλησία του Χριστού κατά την ημέρα της φανέρωσής της εν τω κόσμω, την Πεντηκοστή.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι επίσης ασκητής, αλλά πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος της μεγάλης αγάπης προς τον Χριστό, που θυσίασε ακόμη και τη ζωή του για Εκείνον και διά της θυσίας αυτής αφιέρωσε τα πάντα και προς τον συνάνθρωπο. Αν και καταγόταν από εύπορη οικογένεια, πούλησε τα πάντα από την κληρονομία του και τα δώρισε για να βοηθήσει και να σώσει τους ενδεείς και τους πένητες. Είναι αναρίθμητα τα θαύματα που έκανε και συνεχίζει να επιτελεί όχι μονάχα στους θαλασσινούς, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που τον επικαλείται και επιζητεί τις πρεσβείες και την χάρη του.

Ας είναι λοιπόν βοηθός και προστάτης μας και να αποδιώκει πάντοτε από τις οικογένειές μας και τον τόπο μας κάθε θλίψη, κάθε πειρασμό και κάθε δοκιμασία».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 20 Μαΐου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, από το οποίο έλαβε την ονομασία της η σημερινή πόλη και πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Έχουμε την τιμή ο Άγιος Νικόλαος να είναι Προστάτης και Πολιούχος της πόλεώς μας. Είμαστε δικά του παιδιά και θα πρέπει να προσπαθούμε να του μοιάζουμε, διότι η πραγματική τιμή προς έναν Άγιο είναι να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που βάδισε, τον δρόμο του Ευαγγελίου. Εάν ακολουθούμε πάντοτε το Ευαγγέλιο του Χριστού, θα δούμε ότι θα έρχεται πάντοτε και θα ενσταλλάζει στην καρδιά μας η χάρις του Θεού που θα μας αναγεννά, θα μας ανακαινίζει και θα κάνει την πνευματική μας ζωή ολοένα και καλύτερη.

Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς ως καλοί χριστιανοί να έχουμε υγιή και ορθή Πίστη για να μπορούμε να ζήσουμε στην ψυχή και την καρδιά μας την πραότητα του Αγίου Νικολάου. Διότι εκείνος ο οποίος σέβεται τον Θεό, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τηρεί το Θέλημά Του και γίνεται πράος και ειρηνικός. Θα πρέπει να επιδιώκουμε την ακρίβεια της Πίστεως, διότι εκείνη είναι που μας οδηγεί στην ειρήνη των ψυχών και κατ’ επέκταση στην κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, η οποία εκφράζει την ενότητα της Εκκλησίας –και ο Χριστός ζητάει από εμάς να είμαστε ζωντανά και ενεργά μέλη της Εκκλησίας Του.

Ας έχουμε λοιπόν σταθερή και ακραιφνή Πίστη και να μην ταραζόμαστε από γεγονότα και καταστάσεις που μας απομακρύνουν από αυτήν. Να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία γιατί εκείνη διατηρεί πάντοτε την ενότητα και προσπαθεί να αναβιβάσει τους ανθρώπους από τη γη προς τον ουρανό».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.