Δεῦτε ἀνυμνήσωμεν λαοί, τὴν Παναγίαν Παρθένον Ἁγνήν, ἐξ ἧς ἀῤῥήτως προῆλθε, σαρκωθεὶς ὁ Λόγος τοῦ Πατρός, κράζοντες καὶ λέγοντες• Εὐλογημένη σὺ ἐν γυναιξί. Μακαρία ἡ γαστὴρ, ἡ χωρήσασα Χριστόν. Αὐτοῦ ταῖς ἁγίαις χερσὶ τὴν ψυχὴν παραθεμένη, πρέσβευε Ἄχραντε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την κοίμηση της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας έτσι ο εορτασμός αυτός το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού».
Η ουσία του εορτασμού είναι ότι όλοι μας, σε όποιο μέρος της πατρίδας μας και αν βρεθούμε, προσκαλούμαστε να συμμετάσχουμε με το πνεύμα και την ψυχή μας στις θρησκευτικές τελετές, στις ψαλμωδίες και στις προσευχές εξυμνώντας τη Θεοτόκο. Το θρησκευτικό μας συναίσθημα βρίσκει την υπέρτατη έκφρασή του στην ατμόσφαιρα ιερής συγκίνησης που χρωματίζει κάθε στιγμή της ημέρας. Η αγάπη των πιστών για την Παναγία εκφράζεται με τον περίτεχνο στολισμό της εικόνας της, ο οποίος διαφέρει από τόπο σε τόπο και από ναό σε ξωκλήσι.
Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, πλην όμως με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, εορτάστηκε φέτος η πάνσεπτος Κοίμησις της Θεομήτορος, το μικρό «Πάσχα του Καλοκαιριού», στη Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
Σε κάθε ενορία της ελεύθερης μας επαρχίας, εκατοντάδες πιστοί αλλά και παραθεριστές από τη υπόλοιπη Κύπρο και το εξωτερικό, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία εναποθέτωντας τις προσευχές και την ελπίδας τους προς τη Παντάνασσα Μητέρας μας .
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζοντα ιερό ναό Παναγίας Ελεούσης στο Λιοπέτρι.
Στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην εικονογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και στην ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται κατά την εορτή της Παναγίας. Μεταξύ άλλων τόνισε πως γυναίκες διαδραμάτιζαν ένα ρόλο στην επί γης αποστολή του Ιησού Χριστού είτε διακονώντας τον είτε ως πιστές ακόλουθες σε κάθε βήμα του Ιησού Χριστού και είναι οι μάρτυρες μέσα στην ιστορία ότι όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσωπο Του αποτελούν την αλήθεια της αποκαλύψεως του Θεού προς τον άνθρωπο για να του προσφέρει την σωτηρία.

Στη θεία λειτουργία παρέστη επίσης ο αξιότιμος βουλευτής Αμμοχώστου και θρονικός επίτροπος της ι. μητροπόλεως Γεώργιος Κάρουλλας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.