Αναμφίβολα η εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου συνδέεται άρρηκτα με αυτήν της Γεννήσεως του Χριστού. Και τούτο διότι το μυστήριο της Θεοτόκου δεν ερμηνεύεται αυτόνομα, αλλά πάντοτε σε συνδυασμό με τον Χριστό, τον Υιό και Λόγο του Θεού που προσέλαβε από την παρθένο Μαρία την ανθρώπινη φύση.

Εάν η Γέννηση της Θεοτόκου είναι ο πρόλογος της Θείας Οικονομίας, η Γέννηση του Χριστού, η κένωσή Του και η πρόσληψη της ανθρώπινης φύσεως Του από την Θεοτόκο είναι η συνέχεια του σωτηριώδους και απολυτρωτικού Του έργου. Με προοίμιο τις δύο αυτές γεννήσεις γράφεται το «βιβλίο» του μυστηρίου της αγάπης του Θεού για την θέωση και τη σωτηρία του ανθρώπου. Η Γέννηση της Θεοτόκου, λοιπόν, σηματοδοτεί μίαν άλλη πορεία του ανθρώπου, αφού η αρχική του φύση έγινε γήινη, λόγω της αμαρτίας. Σήμερα ο άνθρωπος πορεύεται τον δρόμο της θέωσης. «Σήμερον ἡ πρίν ἀπογαιωθεῖσα φύσις, ἀρχήν λαμβάνει θεώσεως».

Πανηγυρικά γιορτάσθηκε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην φερώνυμη Μονή της Δαδιάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των αρχών και πλήθους προσκυνητών.

Ο Ηγούμενος Αρχιμ. Θεόφιλος Βασιλάκος και η αδελφότητα της Μονής το εσπέρας της Κυριακής 5του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ. υποδέχθηκαν εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου το ιερό λείψανο του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, χάριν αγιασμού και ευλογίας των πιστών.

Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου ε.έ., κατά τα ειωθότα, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός προέστη του Μεγάλου Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους, το δε θείο κήρυγμα ανέλαβε να διακονήσει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης.

Το πρωΐ της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργίας και λιτανεύθηκαν πέριξ του Καθολικού της Μονής η ιερά εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς και το ιερό λείψανο του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, με επιστέγασμα τον αγιασμό στη φιάλη της Μονής. Επίκαιρα ωμίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σουφλίου Αρχιμ. Ανδρέας Αϊντινίδης.

Στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Βασίλειος Βασιλόπουλος και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαράλαμπος Βομβέλης και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως.

Ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως, αφού ευλόγησε τους πιστούς, ευχαρίστησε τους παρισταμένους επισήμους και συνεχάρη τον προ μηνών εκλεγέντα και κατασταθέντα Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Θεόφιλο Βασιλάκο για την φιλότιμη προσπάθειά του για την αναβάθμιση της Μονής και για την άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τον Εθνικό Ύμνο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.