Το εσπέρας της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Σταλίδας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα που, παρά την κακοκαιρία, προσήλθε στο ναό για να τιμήσει τον Άγιο Ιωάννη. Και τόνισε: «Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του εν αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από τα Κόμανα του Πόντου στην Κωνσταντινούπολη, τριάντα ένα χρόνια μετά την κοίμησή του.

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου τιμάται πολλές φορές από τον ιερό συναξαριστή. Η Εκκλησία μας μετέθεσε την μνήμη του από την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα της κοιμήσεώς του, στην 13η Νοεμβρίου, εξαιτίας της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου. Και αυτό έγινε όχι τυχαία, καθώς η 13η Νοεμβρίου είναι η ημέρα της επανόδου του στην Κωνσταντινούπολη μετά την πρώτη εξορία.

Την 15η Δεκεμβρίου τιμάται και πάλι η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, καθότι είναι η ημέρα της χειροτονίας του σε Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως. Σε λίγες ημέρες, την 30ή Ιανουαρίου, πάλι θα τον εορτάσουμε μαζί με τους άλλους δύο φωστήρες της Οικουμένης, τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο. Και καθημερινά σχεδόν τον επικαλούμαστε, αφού τελούμε τη Θεία Λειτουργία του και πάντοτε κατακλείουμε την απόλυσή της, μνημονεύοντάς τον».

Κατακλείοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου μάς ζεσταίνει από το κρύο που μας ταλαιπωρεί αυτές τις ημέρες. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία σας απόψε εδώ. Χαίρομαι που ήλθατε και πάλι με ειλικρινή αισθήματα αγάπης προς τον Προστάτη του τόπου σας, να εκζητήσετε την χάρη του, αψηφώντας τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Εύχομαι ο Άγιος Ιωάννης να πρεσβεύει ώστε να αποκτήσουμε και εμείς την σοφία του, να γνωρίσουμε τι πραγματικά ευαρεστεί τον Κύριό μας και να κατευθυνόμαστε προς την οδό του Ευαγγελίου Του, που είναι οδός σωτηρίας».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας ετίθετο προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Χρυσοστομία Μοναχή και την συνοδεία της, χρόνια πολλά κι ευλογημένα και ο Άγιος Ιωάννης πάντοτε να πρεσβεύει προς τον Κύριο για την αδελφότητα του μοναστηριού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.