Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα τιμάται και εορτάζεται ξεχωριστά στην Ι. Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Α) Στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της πόλεως τελείται κατ’ έτος πανηγυρικός εσπερινός και Θ. Λειτουργία χάριν του τοπικού παραρτήματος της Ο. Χ. Ε. Κ. Βύρωνος Αθηνών (Ορθόδοξος Χριστιανική Ένωσις Κορασίων)το οποίο έχει προστάτιδά του την Αγία Βαρβάρα.

Η συνεργασία της Χριστιανικής Ενώσεως με την Ι. Μητρόπολη είναι κάτι περισσότερο από άψογη.

Οι Κυρίες της Ενώσεως είναι οι τακτικότερα Εκκλησιαζόμενες. Συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις της Ενορίας και της Ι. Μητροπόλεως και κατ’ ανάθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου έχουν την ευθύνη 10 ενοριών στις οποίες λειτουργούν από πολλά χρόνια κύκλους Αγίας Γραφής.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό χάριν των κυριών τις οποίες ευχαρίστησε ιδιαιτέρως στο τέλος του κηρύγματος που είχε έως κέντρο το μαρτύριο και την καλή μαρτυρία των αγίων μας αλλά και των συγχρόνων χριστιανών και τις επαίνεσε γι’ αυτούς τους λόγους όπως και για την οικονομική στήριξη τους στα έργα της Ι . Μητροπόλεως.

Β) Στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας λίγο έξω από το Σιδηρόκαστρο όπου θησαυρίζεται η εικόνα της Αγίας και απότμημα του ιερού λειψάνου της. Η Ιερά Μονή είναι τόπος προσκυνήματος πλήθους χριστιανών από όλο το νομό Σερρών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και ομίλησε καταλλήλως στο πολυπληθές εκκλησίασμα συνδυάσας το αναστάσιμο μήνυμα της ακολουθίας του εσπερινού με την ακράδαντη πίστη των μαρτύρων μας στην αιώνια ζωή και την μετά θάνατον μακαριότητα γεγονός που τους οδηγούσε στην υπέρβαση των θελκτικών πραγμάτων αυτού του κόσμου παροτρύνοντας τους χριστιανούς να ξεπερνούν τα τερπνά του κόσμου με νηστεία και προσευχή.

Τέλος ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα σε όλους και καλό υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής η οποία με τα χαρακτηριστικά της παλαίσματα βοηθεί τους χριστιανούς μας να περικόψουν τα πάθη και τα λάθη τους.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην ίδια Ιερά Μονή παρουσία πλήθους χριστιανών που δημιούργησαν το αδιαχώρητο και ομίλησε καταλλήλως σε όλους περί της υποκρισίας λαμβάνοντας αφορμή από το ιερό κείμενο του ευαγγελίου και την αγνότητα των προθέσεων της Αγίας Βαρβάρας η οποία γίνεται υπόδειγμα ήθους, ειλικρίνειας και αγαθών λογισμών πέρα από υποκρισίες και ιδιοτέλειες.

Ευχήθηκε καταλλήλως σε όλους και ιδιαίτερα στις αδελφές μοναχές της Ι. Μονής του Ακριτοχωρίου οι οποίες ηδέως έψαλλαν και ικανοποίησαν Θεόν και ανθρώπους μετά των Ιερέων, των Διακόνων αλλά και όλο το ευλαβές εκκλησίασμα που υποδειγματικά και προσευχητικά συμμετείχαν γεγονός που επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Αξίζει να αναφερθεί και το ότι η Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας γειτνιάζει προς τα Θερμά Λουτρά Σιδηροκάστρου και έχει δική της πηγή θερμών ιαματικών νερών την οποία παραχωρεί δωρεάν σε λουόμενους χριστιανούς οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας.

Στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως επίσης ανήκουν και τα περίφημα Θερμά Βυζαντινά Λουτρά του Αγκίστρου με τις ιαματικές πηγές που έχουν και που βρίσκονται περίπου στο ίδιο μήκος απόστασης από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας παρά τα βουλγαρικά σύνορα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ενορία της Κοιμήσεως όπου υπάρχει μεγάλο παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας όπου και ετέλεσε το ιερόν ευχέλαιο κατά το έθος χάριν των κατοίκων που επλήρωσαν τον ναόν.

Εν συνεχεία ετέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου της Οσίας Ξενίας το οποίο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενορίας κατά τους χειμερινούς μήνες χάριν οικονομίας και τέλος παρακολούθησε μικρή χριστουγεννιάτικη γιορτή από τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων στην ωραία αίθουσα του Ιερού Ναού.

Οι πρωτοβουλίες και οι έπαινοι πρέπουν στον εφημέριο του Ι. Ναού π. Άγγελο Αγγελίδη όνομα και ουσία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.