Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΡΩΣ ΌΛΓΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ.ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ.Κ.Κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Με Λαμπρότητα και Ιεροπρέπεια Τελέστηκε ο Όρθος και η Κυριακάτικη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας Κ.Κ. Χρυσοστόμου , Ο Σεβασμιώτατος κατα την διάρκεια του Κοινωνικού Αναφέρθηκε με ευλάβεια και σεβασμό στην πρώτη σημαίνουσα προσωπικότητα των Ρως την Αγία Ισαπόστολο Όλγα, που πίστεψε στο Χριστό και άνοιξε το δρόμο για τον εκχριστιανισμό των Ρώς. Ανακηρύχθηκε ισαπόστολος για τις μεγάλες υπηρεσίες της προς τη Χριστιανική Εκκλησία και η μνήμη της γιορτάζεται στις 11 Ιουλίου.
Η σκανδιναβικής καταγωγής Χέλγκα (Helga) -Έλγα, σύμφωνα με τους Βυζαντινούς, Όλγα ανέλαβε τις τύχες του Κράτους των Ρως του Κιέβου (προγόνων των σημερινών Ουκρανών και Ρώσων) μετά τη δολοφονία του συζύγου της Ιγκόρ από τη φυλή των Δρεβλιανών. Πρώτο μέλημά της μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν η εκδίκηση για τον χαμό του συζύγου της, την οποία διέπραξε με μεγάλη αγριότητα.
Στη συνέχεια πολιτεύτηκε με σύνεση και επιδίωξε να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις των Ρως με το Βυζάντιο. Το 957 επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου κατηχήθηκε από τον οικουμενικό πατριάρχη Πολύευκτο και στη συνέχεια βαπτίστηκε χριστιανή με το όνομα Ελένη από τη νονά της Ελένη Λεκαπηνή, σύζυγο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογέννητου.
Η Όλγα πέθανε στις 11 Ιουλίου 969.
Τα Απολυτίκια της Αγίας είναι τα εξής:

Το φέγγος της πίστεως, εισδεδεγμένη λαμπρώς, προς γνώσιν σωτήριον, τον σον λαόν ασφαλώς, ωδήγησας ένδοξε. Όθεν ως απαρχή σε, τω σω έθνει αγίαν, μέλπομεν ευσέβειας, Ισαπόστολε Όλγα Χριστός γαρ ον ηγάπησας, αξίως σε εδόξασε.
Θείας πίστεως, αρχή αγία, αναδέδειξαι, εν τη Ρως- Ουκρανία, προσελθούσα του Σωτήρος τη χάριτι, και εν αυτή τον λαόν σου προσήγαγες, ως αληθής βασιλίς και θεόληπτος. Όλγα ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Στο Τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας Τελέσθηκε Δέηση Προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την Πολυπόθητη Ειρήνη στην Ουκρανία και την άμεση κατάπαυση του πυρός αλλά και για την Ενδυνάμωση και Υγεία των Αγωνιστών ηρώων που προστατεύουν την Ουκρανία μας από τον εισβολέα καθώς και Επιμνημόσυνη δέηση για τους Πεσόντας Αδελφούς Ήρωες Ουκρανούς που δυστυχώς έχασαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι το Δικαίωμα της Ελευθερίας τους και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανικής Γής! Ο Άγιος Μαριουπόλεως επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επικρατούσα κατάσταση στην Έδρα της Ιεράς ημών Μητροπόλεως την Πόλη της Πολύπαθης Μαριούπολης και την Ευρύτερη περιοχή της Ευχόμενος να μπορέσουμε να Επιστρέψουμε στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν οι Εμπερίστατοι και οι Ουκρανοί αδελφοί μας αλλά και οι Ουκρανοί Πολίτες της Ελληνικής Ομογένειας της Ουκρανίας. Τέλος Ο Κ.Χρυσόστομος Ευχήθηκε Σε όλους τους Ουκρανούς αλλά και στους Εορτάζοντες να έχουν Έτη Πολλά, Ευλογημένα, Υγιεινά, Ειρηνικά και Θεοσκέπαστα!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.