Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την τάξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2018 η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας και Εξάρχου Ευρώπης κ. Μαξίμου.

Τον νέο Μητροπολίτη Ελβετίας υποδέχθηκε στα προπύλαια του εν Σαμπεζύ της Γενεύης Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Παύλου ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, ο οποίος και του παρέδωσε την Ποιμαντορική ράβδο.

Στην υποδοχή παρέστησαν άπαντες οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, καθώς και κληρικοί από την Ελλάδα και Μητροπόλεις του Θρόνου στην Ευρώπη, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον ενθρονιζόμενο ιεράρχη.

Εκπρόσωπος της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου είχε οριστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεπτού ημών Προκαθημένου και της Μητέρας Εκκλησίας, ευχόμενος καλή και καρποφόρα ποιμαντορία στον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη.

Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης αναφωνεί εκ του κέντρου της Πατριαρχικής αυτού καρδίας το «Άξιος» και δοξάζει το Πανάγιο Όνομα του Τρισαγίου Θεού, καθώς ανοίγει σήμερον διά της εκκλησιαστικής ακολουθίας ταύτης, μία νέα σελίδα, λαμπρή και ελπιδοφόρα, για την ιστορική πορεία και την μαρτυρία της κληρουχίας ταύτης, του Οικουμενικού Θρόνου, προς συνέχιση και επαύξηση, εις δόξαν Θεού, του καλλικάρπου και μεγάλου έργου, των εμπεδομόχθως Αρχιερατευσάντων εν ταύτη τη επιλέκτω κληρουχία του Οικουμενικου Θρόνου, αειμνήστου πρώτου Μητροπολίτου Ελβετίας Δαμασκηνού του Παπανδρέου και του πολυσεβάστου αμέσου Προκατόχου Σου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κυρίου Ιερεμίου…

Λαμβάνεις σήμερον, Τιμιώτατε Αδελφέ, άγιε Ελβετίας κ. Μάξιμε, την παρακαταθήκη δια να συνεχίσεις και επαυξήσεις τούτο το έργον! Ανέρχεσαι εις τον Αρχιερατικό Θρόνο, έτοιμος κατά πάντα, δια την αταλάντευτον οιακοστροφία του σκάφους της Τοπικής Εκκλησίας, επί τη βάσει αυτών που έμαθες και επιστώθης, κατά το επίταγμα της Αγίας ημών Εκκλησίας, μετά την επάξια και ομόφωνο εκλογή Σου εις τον Αρχιερατικό τούτον Θρόνο υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προκρίσει και προτάσει του Παναγιωτάτου Πατρός και Πατριάρχου ημών κ. κ. Βαρθολομαίου.»

Μετά την ανάγνωση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Γράμματος Ειδήσεως της εκλογής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βασίλειο Κοτρότσιο, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα τελετάρχου, οι χοροί έψαλαν τον πολυχρονισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Ακολούθως ο Πατριαρχικός Επίτροπος προσεφώνησε τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη με λόγους θερμούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων την εκ των σπλάχνων της Μητροπόλεως προέλευση του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος δεν έφτασε στην Επαρχία του ουρανοκατέβατος, αλλά μετά από τριών δεκαετιών διακονία, από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε στην Ελβετία, τώρα καθίσταται ποιμενάρχης και οδηγός του λογικού ποιμνίου της τοπικής Εκκλησίας.
Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ελβετίας στο Σαμπεζύ

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ελβετίας στο Σαμπεζύ

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ελβετίας στο Σαμπεζύ


Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ελβετίας στο Σαμπεζύ

από Φως Φαναρίου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.