Την 24η Φεβρουαρίου η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Κανάγκας, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος εκ της Εκκλησίας Κύπρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο κατά την τάξη του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος πατρικώς προς τον ενθρονιζόμενο Σεβ. Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο, παρείχε συμβουλές και προτροπές για τη διαποίμανση του λαού του Θεού, τονίζοντας την τιμή και την ευλογία που του επεφύλαξε ο Θεός να εκλεγεί και να χειροτονηθεί ως πρώτος Επίσκοπος και Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κανάγκας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, συστήνοντάς του παράλληλα να ακολουθήσει τα βήματα των μεγάλων Ιεραποστόλων που διακόνησαν τους πιστούς της Αφρικανικής Ηπείρου.

Η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’, συγκινημένος εξέφρασε την πατριαρχική αυτού ευαρέσκεια και ευχαριστίες προς την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» και τις συνεργαζόμενες με αυτήν γυναικείες Αδελφότητες, όπως επίσης και προς τους ιεραποστολικούς Συλλόγους «Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής», «ο Πρωτόκλητος», «Απόστολος Βαρνάβας», καθώς και προς όλους τους φίλους της ιεραποστολής, για την ευγενή συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος, περαίνοντας, ζήτησε από το νέο Ιεράρχη της αλεξανδρινής Εκκλησίας να κρατήσει την εικόνα της έκδηλης αγάπης και χαράς του πιστού λαού, που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, χαραγμένη για πάντα στην καρδιά του, υπενθυμίζοντάς του ότι δεν θα είναι μόνος στον αγώνα της Ιεραποστολής, αλλά θα έχει κοντά του, μετά Θεόν, τον ίδιο τον Πατριάρχη, όπως επίσης και πολλούς συγκηρυναίους στον ιεραποστολικό αγρό από την Πάτρα και το Αγρίνιο, πόλεις με τις οποίες συνδέεται.

Ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος, κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αίσθηση ευθύνης που τον διακατέχει αναλογιζόμενος οτι τη διαποίμανση της Κανάγκας και του Κασάι, περιοχών της δικαιοδοσίας της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κανάνγκας, εκλέισαν μεγάλα πνευματικά αναστήματα, ζώσες εικόνες του Κυρίου, όπως οι αείμνηστοι: Αρχιμανδρίτες Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, Χαρίτων Πνευματικάκης, Αθανάσιος Ανθίδης, εξαιρέτως δέ ο πρότριτα κοιμηθείς Σεβ. Μητροπολίτης Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.