Τα προπαγανδιστικά ΜΜΕ, φιλικά προσκείμενα προς την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία πάλι βρήκαν την αφορμή να φωνάξουν για δήθεν «καταπίεση της Εκκλησίας» στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά βέβαια ο λόγος δεν ήταν κάποια νόμιμη μετάβαση ενορίας προς την Ουκρανική Εκκλησία αλλά η ανησυχία τους για την τύχη του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη, συνεργάτη των Ρώσων, Βαντίμ Νοβίνσκι. Ο Νοβίνσκι είναι βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου με το φιλορωσικό κόμμα «Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα» και παράλληλα διάκονος και ο κύριος χρηματοδότης της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας.

Ενώ ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση από τα αρμόδια κρατικά όργανα της Ουκρανίας σε σχέση με το ενδεχόμενο οποιοδήποτε ποινικών ή άλλων διώξεων σε βάρος του ολιγάρχη Νοβίνσκι, οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία ήδη ξεκίνησαν να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για δήθεν διώξεις κατά της Εκκλησίας. Με αυτό τον τρόπο ο επικοινωνιακός μηχανισμός της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας δείχνει την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τον κύριο χρηματοδότη της.

Συγκεκριμένα, ένα από τα προπαγανδιστικά μέσα, που βρίσκονται κοντά στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, διέδωσε την πληροφορία ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ετοιμάζει κυρώσεις κατά του Βαντίμ Νοβίνσκι και των επιχειρήσεών του στην Ουκρανία. Εκτός από αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ετοιμάζεται να βγει στον τηλεοπτικό αέρα ταινία – έρευνα σχετικά με τα ταξίδια του Νοβίνσκι στη Ρωσία και την συμμετοχή του σε ύποπτα επιχειρηματικά σχήματα εκεί.

Αυτές οι «πληροφορίες» δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα ωστόσο αμέσως έγιναν αντικείμενο έντονης συζήτησης από τους κύκλους που σχετίζονται με την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία. Οι φιλορώσοι προπαγανδιστές μέσα στα δημοσιεύματά τους ταυτίζουν ουσιαστικά την ενδεχόμενη δικαστική διερεύνηση όσον αφορά τις δραστηριότητες του ολιγάρχη με «διώξεις» κατά του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία.

Βεβαίως μια τέτοια κίνηση είναι αναμενόμενη εκ μέρους τους καθώς, στην περίπτωση που σταματήσει η χρηματοδότηση του Νοβίνσκι προς την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, αυτή πολύ σύντομα θα χάσει την δύναμή της και εν τέλει θα υπαχθεί στην Ουκρανική Εκκλησία. Είναι γνωστό ότι ο Νοβίνσκι στηρίζει την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία χτίζοντας ναούς, χρηματοδοτώντας ταξίδια με το προσωπικό του αεροπλάνο για «διαπραγματεύσεις» στις χώρες όπου οι Εκκλησίες δεν έχουν αναγνωρίσει την Ουκρανική Εκκλησία, χρηματοδοτεί τον επικοινωνιακό πόλεμο κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας ενώ -σύμφωνα με ορισμένες πηγές- είναι και εκείνος που χρηματοδοτεί τις δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες κατά των ενοριών που αποφασίζουν να συνταχθούν με τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και να υπαχθούν στη νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είναι μονάχα μια «προειδοποίηση» εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας προς το Ουκρανικό κράτος. Η Ρωσική Εκκλησία αναμένεται να ρίξει όλους τους πόρους της στην Ουκρανία, πρώτα απ΄όλα ανθρώπινους, προκειμένου να υπερασπιστεί το νούμερο ένα «πορτοφόλι» της από τις πιθανές συνέπειες του νόμου. Διότι η εφαρμογή των νόμων της Ουκρανίας δεν είναι κάτι που απασχολεί την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, όπως αποδείχθηκε σε περιπτώσεις όπως η νομοθεσία για την επίσημη ονομασία της- πόσω μάλλον αν κινδυνεύει να χάσει τα έσοδά της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.