Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Είναι πολύ μεγάλο εμπόδιο για ένα Ορθόδοξο Χριστιανό η ‘’ιδεολογική’’ χροιά στα θέματα συνύπαρξης με αιρετικούς και αλλοθρήσκους. 

 Η ‘’ιδεολογική’’ αντιμετώπιση στα θέματα αυτά δημιουργεί στρεβλώσεις. Κανών Ορθόδοξης συμπεριφοράς στα θέματα συνύπαρξης με αιρετικούς και αλλοθρήσκους, είναι η αγάπη εν αληθεία.
Άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν επί μακρόν με ιδεολογήματα, όταν αντιληφθούν που οδηγεί το ιδεολογικό πάθος που ακολουθούν, κάποτε χωρίς να το αντιλαμβάνονται πολεμούν την ιδεολογία με ιδεολογικό τρόπο. Όσο περίεργο κι αν ακούεται τούτο είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να προσέχει κανείς τα κεκρυμμένα κατάλοιπά της ιδεολογικής συμπεριφοράς. Η ιδεολογική αντιμετώπιση πολλάκις είναι κεκρυμμένο πάθος.

Το πολυσυζητημένο θέμα της συνύπαρξης με αιρετικούς και αλλοθρήσκους, πολλάκις αντιμετωπίζεται μέσα από το ιδεολογικό πρίσμα. Και όλα τούτα για το κριτήριο της Ορθόδοξης ισορροπίας παραχαράσσεται από την ιδεολογική εμπάθεια.

Για τούτο παρατηρούμε Ορθοδόξους Χριστιανούς που αντί την πλάνη να μισήσουν, το μίσος των εγγίζει και τον εν πλάνη συνάνθρωπό μας, παραβαίνοντας τοιουτοτρόπως την εντολή της κατά Χριστόν αγάπης.

Από την άλλη παρατηρούμε Ορθοδόξους Χριστιανούς, που προς χάρη μιας ανθρωπάρεσκης συνύπαρξης, εφευρίσκουν ‘’κοινά’’ στα οποία πλειστάκις και αρκούνται, για να συντηρείται το συνυπαρξιακό ιδεολόγημά των.

Κανών Ορθόδοξης συμπεριφοράς στα θέματα συνύπαρξης, είναι η αγάπη εν αληθεία. Αυτή η αλληλοπεριχώριση αγάπης και αλήθειας, προβάλλει το Ορθόδοξο κάλλος της αγάπης και της αλήθειας.
Παρατηρείται το φαινόμενο άλλοι να διαστρέφουν την αγάπη προς χάρη της αλήθειας και άλλοι την αλήθεια προς χάρη της αγάπης. Δημιουργείται τοιουτοτρόπως μια βαβέλ απόψεων, θέσεων και συμπεριφορών με ποικίλες στρεβλώσεις.

Απάντηση προς τούτη τη βαβέλειο σύγχυση, την οποία προκαλεί η εμπαθής ιδεολογική αντιμετώπιση, είναι τα λόγια του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, τα οποία προβάλλουν το Ορθόδοξο εκκλησιολογικό ήθος : «Παρακαλώ υμάς…ίνα λέγητε το αυτό. Οι χριστιανοί δύνανται να λέγουν το αυτό πάντες, όταν έχουν τα ίδια αισθήματα, τα ιδίας σκέψεις, τα ίδια βιώματα. Τούτο δε επιτυγχάνουν όταν ενώσουν την ψυχήν των με την καθολικήν ψυχήν της Εκκλησίας, την καρδίαν των με την καθολικήν καρδίαν της Εκκλησίας (πρβλ. Πράξ.4,32) και την σκέψιν των με την καθολικήν σκέψιν της Εκκλησίας.

Τότε σκέπτονται και αισθάνονται και ‘’λέγουσι’’ δια της καθολικής ψυχής της Εκκλησίας, της καθολικής καρδίας της και της καθολικής σκέψεώς της» (Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, ‘’Άνθρωπος και Θεάνθρωπος’’). Aν αυτό το Ορθόδοξο εκκλησιολογικό ήθος αποκτήσομε, τότε και οι συμπεριφορές μας απέναντι στους αιρετικούς και τους αλλοθρήσκους, δεν θα παρουσιάζουν διαφορές.

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.