Στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Έξω Λακώνια, επί τη Εορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουλίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης υπογράμμισε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Ενώ υπάρχει, αγαπητοί μου αδελφοί, η ενθύμησις της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, δυστυχώς το συναξάρι δεν μας διασώζει τον λόγο της ενθυμήσεως, το θαύμα, την παρουσία ή την εμφάνιση του Αρχαγγέλου. Φαίνεται ότι ξεχάστηκε στο πέρασμα των αιώνων. Και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο οποίος συνέγραψε τον συναξαριστή, παρά την έρευνά του σε όλα τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες των Μονών του Αγίου Όρους, δεν κατάφερε να ανακαλύψει τον λόγο για τον οποίο εορταζόταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ την 13η Ιουλίου.

Η Εορτή, όμως, αυτή αποτελεί ευκαιρία να απευθυνθούμε στον Αρχιστράτηγο Γαβριήλ ο οποίος, μαζί με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και όλα τα ουράνια Αγγελικά Τάγματα, είναι στη διακονία των ανθρώπων, διότι ο Θεός τους στέλνει να διακονούν, να προστατεύουν και να βοηθούν το ανθρώπινο γένος. Άλλωστε καθένας από εμάς έχει και τον προσωπικό του Άγιο Άγγελο, τον οποίο παραλαμβάνει κατά την ημέρα της βαπτίσεώς του. Οι Αρχάγγελοι είναι εκείνοι που μεταφέρουν τις εντολές και το Θέλημα του Θεού στους ανθρώπους. Είναι λειτουργικά Πνεύματα αποστελλόμενα προς διακονία, όπως αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη και μάς διδάσκει η θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας.

Πολλές ήταν οι παρουσίες και οι εμφάνειες του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στον κόσμο, κατά την Παλαιά Διαθήκη. Εν πρώτοις αποκαλύπτεται στον αιχμαλωτισθέντα Προφήτη Δανιήλ, για να ερμηνεύσει το ανεξήγητο των ονείρων του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα, που προτυπώνουν την ήττα του από τους βασιλείς των Μύδων, των Περσών και των Ελλήνων. Παρουσιάζεται, όμως, και δεύτερη φορά στον Προφήτη Δανιήλ και του αποκαλύπτει πότε θα γίνει η Σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Επίσης παρουσιάζεται στην Μανωέ και της λέγει ότι θα γεννήσει τον Σαμουήλ, αλλά και στον Προφήτη Ζαχαρία στον οποίο λέγει ότι η Ελισσάβετ θα γεννήσει τον Τίμιο Πρόδρομο.

Η μεγαλύτερή του εμφάνιση όμως είναι μπροστά στην Υπεραγία Θεοτόκο, στη Ναζαρέτ, όπου Της μεταφέρει το σωτηριώδες μήνυμα του Κυρίου ότι Εκείνη θα φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα του Κόσμου· γι’ αυτό, όπως σημειώνουν οι ερμηνευτές Πατέρες της Εκκλησίας, το όνομα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ σημαίνει «Θεός και άνθρωπος». Αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της Ενσάρκου Οικονομίας και παρουσίας του Χριστού στον κόσμο, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι παρών και διαμηνύει την έλευση και την ενσάρκωση του Κυρίου, καθώς και τα σωτηριώδη γεγονότα της Θείας Οικονομίας».

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Ήλθαμε λοιπόν εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, να τον επικαλεστούμε να μας σώζει από κάθε θλίψη, από κάθε οργή και πειρασμό, να δίδει σε όλους μας την υγεία, πνευματική και σωματική και η χάρις του να μας συνοδεύει όλες τις ημέρες της ζωής μας. Kαι να τον παρακαλέσουμε να μη μας εγκαταλείψει ποτέ, να μας έχει πάντοτε κάτω από τη σκιά των πτερύγων του και να μας βοηθάει, μαζί με όλα τα επουράνια Αγγελικά Τάγματα, να εφαρμόζουμε στη ζωή μας το Θέλημα του Θεού».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.