Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης Πανηγύρισε η ομώνυμη Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου.

Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου, εις τον οποίο Χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερέων από την Μητρόπολη μας και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος.

Εκατοντάδες ήταν οι προσκυνητές από την Φθιώτιδα, την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι και τις δύο ημέρες συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή, δια να εκφράσουν τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη τους και την προσευχή τους στην Παναγία Ελεούσα και τους οποίους υποδεχόταν με απλότητα και αγάπη ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Σύρος.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αφού καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές, αναφέρθηκε δι’ ολίγον στο ιστορικό της ευρέσεως της ιεράς Εικόνος και στη συνέχεια ωμίλησε για τις πολλές ευεργεσίες της Παναγίας προς τους πιστούς, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στην ευεργεσία εκείνη, η οποία είναι οι Ευρέσεις Ιερών Εικόνων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπως και στο χωριό Ξυνιάδα, όπου εμφανίσθηκε το έτος 1962 η Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης και έκτοτε στο Μοναστήρι της συρρέουν χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα για να προσευχηθούν στην Παναγία και να την ευχαριστήσουν για τα πολλά της θαύματα.

«Τα Μοναστήρια μας είναι τόποι αναψυχής, τόποι ευλογημένοι που προσέρχονται οι πιστοί και ανακουφίζουν την ψυχή τους. Για να ζητήσουμε την Χάρη της Παναγίας πρέπει να έχουμε και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να λάβουμε την Χάρη της Παναγίας.

Όπου υπάρχουν Ιερές Εικόνες που ευρέθησαν κατά θαυματουργικό τρόπο, εκεί γίνονται αναρίθμητα θαύματα στους ανθρώπους, οι οποίοι ζητούν την επέμβαση, την χάρη και την ευλογία της Παναγίας.

Στην Ιερά Μητρόπολή μας έχουμε την Ευλογία να κατέχουμε πολλές Ιερές Εικόνες που ευρέθησαν κατά θαυματουργικό τρόπο. Η Παναγία του Αγάθωνα, η Παναγία η Δαμάστα, η Παναγία η Γαυριώτισσα και εδώ η Παναγία η Φανερωμένη.

Ένα προσκύνημα έχει σημασία όταν αφήνει ίχνη και διδάγματα στην ψυχή μας. Πρέπει φεύγοντας από ένα προσκύνημα να πάρουμε κάποιες πνευματικές αποφάσεις. Να κάνουμε το θέλημα της Παναγίας και να ακολουθήσουμε τις εντολές του Υιού της.

Αυτό είναι η καλύτερη τιμή προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σε όλους σας εύχομαι αδελφοί μου να έχετε πλουσία την ευλογία της Παναγίας και ότι ζητήσετε απόψε, η Παναγία να σας το χαρίσει. Η Παναγίας μας είναι Μάνα όλων των ανθρώπων και όπως κάθε Μάνα κάνει το παν για τα παιδιά της, έτσι και η Παναγία σπεύδει και μας προστατεύει και μας σκεπάζει.

Ιδιαιτέρως τώρα που η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει κινδύνους και απρόοπτα, να Την παρακαλούμε να είναι αυτή η Υπέρμαχος Στρατηγός και να μας διαφυλάξει, χαρίζοντάς μας την ειρήνη για να μπορούμε να εργαζόμαστε τα καλά έργα και να είμαστε σωστοί χριστιανοί.

Να ευχηθούμε εις τον φίλεργο Καθηγούμενο π. Αθανάσιο να του δίδει η Παναγία δύναμη και υγεία για να μπορεί με τα έργα του και την αγάπη του να δοξάζει τον Θεό και το όνομα της Παναγίας. Χρόνια πολλά σε όλους.» Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.

Στην συνέχεια με Εκκλησιαστική τάξη και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μεγαλειώδης λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του χωριού Ξυνιάδα.

Μεταξύ των πιστών παρέστησαν: Οι Υποψήφιοι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δομοκού, εκπρόσωποι άλλων φορέων, καθώς και η κ. Ιφιγένεια Τίκα, αδελφή κατά σάρκα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, η οποία με έκδηλα συναισθήματα αγάπης και σεβασμού χαιρέτισε τον Σεβασμιώτατο και έλαβε την Αρχιερατική ευχή του.


Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.