Το πρωί της Δευτέρας 24.05.2021 πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι της Αγ. Σοφιάς. Θα μου πείτε, μέρες που βρήκες να πας στην Πόλη. Καθόμουν όμως αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου και άφησα τον Γιάννη, το συμπαθή ξεναγό της Πόλης με τη βοήθεια του κινητού του να με μεταφέρει για μία ώρα σε μια άλλη εποχή.

Το λαμπρό αυτό οικοδόμημα του Ιουστινιανού αντέχει αγόγγυστα τη μία μετά την άλλη, τις κακουχίες και τις βάναυσες παρεμβάσεις και στέκει αγέρωχο και μεγαλοπρεπές χλευάζοντας τον κατακτητή. Η μετατροπή του χώρου σε τζαμί είναι σίγουρα ένα μεγάλο ράπισμα για τον απανταχού χριστιανισμό, αλλά πιότερο είναι ένα ξεγύμνωμα για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου οι σημερινοί διαχειριστές του.
Οι λακκούβες στο μάρμαρο της κεντρικής αυτοκρατορικής πύλης θυμίζουν τους βυζαντινούς στρατιώτες που τη φυλούσαν. Ο τρούλος της Αγ. Σοφιάς φαντάζει ως να τον κρατεί ένα πελώριο, αόρατο χέρι. Ακόμα και διαδικτυακά με τη σκέψη ότι βαδίζει στα ίχνη των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου ένα ρίγος διαπερνάει τον επισκέπτη. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που μαζί με συμπατριώτισσες και συμπατριώτες από όλη τη Γερμανία και τις οικογένειές μας μοιραστήκαμε αυτήν την πολύτιμη εμπειρία. Ήταν η πρώτη διαδικτυακή ξενάγηση, με πρωτοβουλία του Προέδρου των Κωνσταντινουπολιτών Γερμανίας κ. Άγγελου Αναστασιάδη, επικοινωνιακή χορηγία του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Φραγκφούρτης και υποστήριξη των Ελληνικών Συλλόγων Φραγκφούρτης. Θα ακολουθήσουν σίγουρα και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.
Φραγκφούρτη, 24.05.2021
Δρ. Σάββας Αποστολίδης
Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Φραγκφούρτης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.