ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Εν αναμονή του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές για τις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας τελεί η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος έχει ήδη μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ Ιεράρχες ανά την Ελλάδα δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς Μαξίμου, δεν επιθυμούν να ενισχύσουν κι άλλο την διαμάχη με την Εκκλησία, μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και παρόλο που το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι βασικό στην κυβερνητική ατζέντα και στελέχη της τονίζουν ότι θα προχωρήσει, φαίνεται ότι επί της παρούσης επιδιώκεται να πέσουν οι τόνοι. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τα εθνικά μας θέματα, η εξώθηση στα άκρα των σχέσεων με την Εκκλησία θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Προβληματισμό για τις προθέσεις της κυβέρνησης προκαλεί επίσης, η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει τις προωθούμενες αλλαγές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν έχει απαντήσει επισήμως αν θα δεχτεί την αντιπροσωπεία του Φαναρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώθηκε προ ημερών ότι αντιπροσωπεία του μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει το προωθούμενο προσύμφωνα, με τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο.

Την Ἀντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία τελεί υπό την ηγεσία του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων Δημητρίου, αποτελούν ως μέλη αυτής οι Σεβ. Μητροπολίτες Γαλλίας Ἐμμανουήλ, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχιος, εκ μέρους της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, Ἀδριανουπόλεως Ἀμφιλόχιος, Διευθυντής του Γραφείου τοῦ Οἰκουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Συνόδου, ο Αρχιδιάκονος του Πατριαρχείου Θεόδωρος, και τέλος ο Δημήτρης Mηλαθιανάκης , Nομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Kρήτης.

Καθοριστικός ο ρόλος της Εκκλησίας της Κρήτης

Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την ματαίωση προκαθορισμένου ραντεβού του υπουργού Παιδείας με τους Κληρικούς της Κρήτης καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδιαλέγεται επί του παρόντος μόνο με την Επιτροπή Διαλόγου.

Την ίδια ώρα, οι Κληρικοί της Κρήτης εξακολουθούν να κρατούν σκληρή στάση τονίζοντας ότι η Εκκλησία της Κρήτης είναι μια ανεξάρτητη Εκκλησία, κι ως εκ τούτου η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει για αυτούς.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό της Εκκλησίας της Κρήτης από τον διάλογο και προσθέτει ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου αυτές οι αλλαγές να μην περάσουν.

«Πρέπει Να Αποκτήσουμε Κοινή Συνείδηση Του Χρέους Μας Απέναντι Στην Ιστορία» τονίζει και προσθέτει ότι η Εκκλησία βρίσκεται εν αναμονή του νομοσχεδίου, το οποίο παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, οι Ιεράρχες αναμένουν ακόμα και σήμερα το πλήρες κείμενο.

ΑΠΌ ORTHODOXIA NEWS

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.