Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού-Όταν ήμουν νιόπαντρος επισκεπτόμουν συχνά τον μακαριστό γέροντα Αμβρόσιο στην Ιερά Μονή Δαδίου. Μας έλεγε λοιπόν με την σύζυγό μου, ότι εάν θέλουμε να ευλογεί την νέα μας οικογένειά ο Θεός να ασκούμε κάθε εβδομάδα την αρετή της ελεημοσύνης. «Βρείτε μια οικογένεια πτωχή ή κάποιο γεροντάκι ανήμπορο και μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, όλο τον χρόνο, να του πηγαίνετε ένα πιάτο φαγητό και του κάνετε λίγο παρέα, αυτό σημαίνει ελεημοσύνη».

Γνωρίζω μια φτωχή χήρα με τρία παιδιά η οποία δεν έχει τα χρήματα να τα στείλει να μάθουν τα αγγλικά τους. Αυτή λοιπόν δύο φορές την εβδομάδα που ζυμώνει φτιάχνει δύο τρία ψωμιά παρά πάνω από αυτά που χρειάζεται για τα παιδιά της και τα μοιράζει η ίδια σε φτωχές οικογένειες κοντά της ή τα στέλνει χαιρετίσματα σε γεροντάκια. Αυτό είναι η τέλεια ελεημοσύνη. Το «δίλεπτο της χήρας» που περιγράφει το Ευαγγέλιο.

Έτσι πρέπει να οργανώνει την ζωή της κάθε χριστιανική οικογένεια. Μία φορά την εβδομάδα, όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, ας αγοράσουμε μαζί με τα δικά μας ψώνια ένα κιλό ζάχαρη, λίγο καφέ, λίγο κρέας αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, λίγο λαδάκι, λίγα όσπρια και ας τα προσφέρουμε εμείς οι ίδιοι σε μια οικογένεια που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Μπορούμε επίσης μια φορά τον μήνα, εάν περισσεύουν κάποια χρήματα από τον μισθό μας, να δίνουμε στο φιλόπτωχο της ενορίας μας ή στα συσσίτια που οργανώνονται σε ορισμένες ενορίες της πόλης μας. Οι ιερείς και οι κυρίες που διαχειρίζονται τα φιλόπτωχα ταμεία γνωρίζουν και ερευνούν για ανθρώπους που πραγματικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Μπορούμε και εμείς να τους συστήσουμε εάν γνωρίζουμε κάποια περίπτωση που έχει ανάγκη. Είναι όμως ανοησία να τους κατηγορούμε ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους χωρίς εμείς να έχουμε ιδία γνώση για τους κόπους και την εθελοντική προσφορά τους.

Δεν πρέπει να αγνοούμε και το γενικό φιλόπτωχο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών το οποίο βοηθά εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μήνα που τους λείπουν τα αναγκαία της ημέρας. Ειδικά τώρα στον καιρό της πανδημίας που οι Ναοί μας υπολειτουργούν ενώ αντίθετα οι ανάγκες των ανθρώπων λόγω της ανεργίας αυξάνονται, ο Επίσκοπός μας κ. Χρυσόστομος με μεγάλη αγωνία προσπαθεί με έναν δίσκο που βγαίνει στις ενορίες μας κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα να ανακουφίσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Δόξα τω Θεώ οι περισσότεροι μπορούμε να ρίξουμε σ’ αυτόν τον δίσκο έστω ένα ευρώ.

Ας μην ξεχνούμε και την πνευματική ελεημοσύνη όλον τον χρόνο που όπως λέγει ο Άγιος Νικόδημος είναι δέκα φορές ανώτερη από την υλική. Να παρηγορούμε με την παρουσία μας και τα ενθαρρυντικά μας λόγια κάποιον άρρωστο, να κάνουμε παρέα στους ηλικιωμένους, να προσφέρουμε έναν σωστό πνευματικό λόγο στους φίλους ή έστω ένα καλό βιβλίο. Η ελεημοσύνη, αγαπητοί μου φίλοι, ας μην ξεχνούμε ότι είναι το ισχυρότερό μας εισιτήριο για την αιώνια ζωή. Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.