Οι εκλογές για την θέση του νέου Προκαθημένου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) θα διεξαχθούν στις 18 Φεβρουαρίου στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.Η εκλογή είναι σημαντική για την ενότητα της Εκκλησίας στα Βαλκάνια αφού από τη στάση του νέου πατριάρχη θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της σερβικής Εκκλησίας με Μόσχα, Φανάρι, Σκόπια,Μαυροβούνιοκαι Κόσσοβο.

Οι εκλογές για την θέση του νέου Προκαθημένου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) θα διεξαχθούν στις 18 Φεβρουαρίου στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, σύμφωνα με το σερβικό προακτορείο Tanyug.

“Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων στη σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε ότι το Συμβούλιο των Επισκόπων, στο οποίο θα εκλεγεί ο Πατριάρχης της Σερβίας στις 18 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί στην κρύπτη της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα”, είπε η πηγή.

Μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του επικεφαλής της SOC είναι ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Νταμπρομποσάν Χρυσόστομος,ο Επίσκοπος Μπάσκας Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Μπουντιμλιάν και Νίκσιτς Ιωαννίκιος , ο Επίσκοπος Μπάνια Λουκα Εφραίμ και ο Επισκόπος Φρανκφούρτης και πάσης Γερμανίας Γρηγόριος.

Σύμφωνα με τη σερβική εκκλησιαστική παράδοση, οι Ιεράρχες θα επιλέξουν πρώτα από τις τάξεις τους τους τρεις πιο αξιόλογους υποψηφίους. Στη συνέχεια, τα ονόματά τους σε φακέλους θα τοποθετηθούν στο Ευαγγέλιο, από όπου ένας από τους φακέλους “τυφλά” θα τραβηχτεί από έναν σεβαστό μοναχό από κάποιο από τα μοναστήρια.

Μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι αν θα αλλάξει η πάγια θέση στο Πατριαρχείο Σερβίας για την εδραίωση της “μακεδονικής εκκλησίας”.Και βεβαίως, πως θα εξελιχτεί η σχέση με το ρωσική Εκκλησία.Μέχρι τώρα η Μόσχα είχε έναν ισχυρό σύμμαχο στα Βαλκάνια και το αντίστροφο κόντρα στο Φανάρι.Για την εκλογή του νέου πατρια΄ρχη ενδιαφέρον έχουν δείξει τόσο η Αμμερική όσα και πολύ περισσότερο η Ρωσία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.