Παρέμβαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη διαδικασία εκλογής του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου διαβλέπει ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού με αφορμή εκτενές άρθρο του Δρ, Αναστάσιου Βαβούσκου, ο οποίος είναι διδάκτορας του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο οποίος επισημαίνει ότι η συμμετοχή του λαού στην εκλογή των Αρχιερέων είναι αντικανονική υπογραμμίζοντας ότι.

“…δεν συντρέχει λόγος αδυναμίας εκλογής αυτού – ώστε να απαιτείται η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στην διαδικασία εκλογής προκειμένου να αρθεί πιθανό αδιέξοδο – και να προχωρήσει η ίδια στην κατάρτιση τριπροσώπου και στην εκλογή Αρχιεπισκόπου. Όταν βεβαίως προκύψει τέτοιο θέμα.”

Ο κύριος Κυριακού τόνισε ότι στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου υπάρχουν έντεκα ξεκάθαρα άρθρα τα οποία αναφέρονται στη συμμετοχή του λαού στην εκλογή Αρχιερέων και ότι είναι άκυροι οι ισχυρισμοί του κυρίου Βαβούσκου.

“Ο κύριος Βαβούσκος είναι στενός συνεργάτης του Οικομενικού Πατριάρχη και το άρθρο αυτό μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της Κύπρου.”

Σύμφωνα με τον θεολόγο, με βάση τα όσα γράφει ο κύριος Βαβούσκος θα πρέπει να θεωρούμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες είναι αντικανονικοί αφού έχουν εκλεγεί με τη συμμετοχή του λαού.

“Επειδή δεν τους βγήκε το θέμα της αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη αφού δεν βρέθηκαν οι δεκατρείς Συνοδικοί, εφευρέθηκε τώρα η ερμηνεία του άρθρου 7 και της παραγράφου 3.”

Ο κύριος Κυριακού υποστήριξε ότι η αλλαγή θα εξυπηρετήσει τον “εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου” την ώρα που ο λαός προκρίνει για εκλογή τριπρόσωπου τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου και Ταμασού.

“Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει κανέναν από τους τρείς. Εγώ πιστεύω ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέλει ή τον Κωνσταντίας Βασίλειο ή τον Πάφου Γεώργιο, έναν από τους δύο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει κάποιος από αυτούς στο τριπρόσωπο και καταλαβαίνετε με τι κόλπα το προσπαθούν τώρα.”

Ο θεολόγος έκανε λόγο για προσπάθεια κατάργησης μιας παράδοσης δεκαετιών στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου, η οποία καθορίστηκε από Οικουμενική Σύνοδο για να λειτουργήσει “κλειστό κύκλωμα στην Ιερά Σύνοδο και να εκλέγει με βάση ομάδες και ισορροπίες”

“Εμείς θέλουμε να λειτουργεί και να έχει άποψη ο λαός. Να στείλει τρείς και να αποφασίσει η Σύνοδος. Όταν λέω εμείς, εννοώ οι πιστοί. Για τον Αρχιεπίσκοπο ψηφίζουν όλοι.”

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.