Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης εκπροσωπήθηκε στη Β΄ διαδικτυακή συνάντηση εργασίας εκκλησιαστικών και θεολογικών Βιβλιοθηκών τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021. Την πρωτοβουλία και την ευθύνη είχε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Βιβλιοθηκών από Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, εκκλησιαστικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χαιρετισμούς εγκάρδιους απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος και ανέγνωσε το σχετικό μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Έπειτα, οι συμμετέχοντες συγκρότησαν δύο ομάδες εργασίας. Με τόν τρόπο αυτόν δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθούν και να συζητηθούν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την αποστολή και το πολλαπλώς κοινωφελές έργο των εν λόγω πολιτιστικών κυττάρων.

Η α΄ ομάδα καταπιάστηκε με θέματα που αφορούν τις βασικές βιβλιοθηκονομικές εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι μεταξύ των ποικίλων θεμάτων επισήμαναν και προβλήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία του υλικού και τις υλικοτεχνικές υποδομές. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν περιεκτικά και βιβλιοθηκονομικά εργαλεία που έχουν αναπτύξει, προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο τους.

Η β΄ ομάδα εργασίας επικεντρώθηκε σε θέματα συντήρησης, ψηφιοποίησης, εκπαίδευσης και καταγραφής προβλημάτων. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν ζητήματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα, η ψηφιοποίηση, η χρηματοδότηση, η επικοινωνία και η χαρτογράφηση των βιβλιοθηκών.

Στη δική μας παρέμβαση παρουσιάσαμε αδρομερώς το Αρχείο χειρογράφων Βασιλείου Καμαρινού και επισημάναμε την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησής του προς όφελος κάθε ενδιαφερόμενου ερευνητή. Ο αείμνηστος διδάσκαλος και ευεργέτης της τοπικής μας Εκκλησίας(1918-2012) καταγόταν από τον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος Λακωνίας. Με αξιοθαύμαστο ζήλο και με τρόπο συστηματικό και αναλυτικό αποδελτίωσε χιλιάδες βιβλιογραφικούς τίτλους. Σε πολλά λήμματα δεν περιορίζεται στην παράθεση βιβλιογραφίας, αλλά έχει αντιγράψει πολυσχιδείς πληροφορίες π.χ. επιστολές προσωπικοτήτων, βιογραφικά στοιχεία κλπ ή έχει επισυνάψει συναφή αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Τους αντίστοιχους καταλόγους αποθησαύρισε κατά θεματικές ενότητες σε περισσότερους από 70 φακέλους και τετράδια. Έτσι, ο μελετητής μπορεί να ενημερωθεί για βιβλιογραφία και να αντλήσει δυσεύρετες πληροφορίες που αφορούν τον βίο και το έργο προσωπικοτήτων λιγότερο ή περισσότερο γνωστών, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την Εκκλησία κ.α. Τα χειρόγραφα αυτά ο ευπατρίδης Βασίλειος Καμαρινός δώρισε προσωπικά στον Σεβ. Μητροπολίτη μας με την παράκληση να αξιοποιηθούν.

Η Β΄Διαδικτυακή συνάντηση περατώθηκε, αφού τονίστηκε, για ακόμη μία φορά, η σημασία της ύπαρξης του υφιστάμενου δικτύου συνεργασίας των εκκλησιαστικών και θεολογικών Βιβλιοθηκών και η δυνατότητα συμβολής του στην κοινή αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.