Η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενός από τους πιο εντυπωσιακούς της Αθήνας, ξεκίνησε το 1923 και ολοκληρώθηκε το 1931. Βρίσκεται στην οδό Σκουφά, ακριβώς απέναντι από το Πειραματικό Σχολείο Αθηνών, μεταξύ των οδών Λυκαβηττού και Δημοκρίτου, στο Κολωνάκι.

Είναι σταυροειδής με μεγάλο τρούλο, διακοσμημένος εξωτερικά με πολλά αρχαιοπρεπή αρχιτεκτονικά στοιχεία, διαβάζουμε στο ενημερωτικό φυλλάφιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον εν λόγω ναό.

Ο αείμνηστος καθηγητής Αναστάσιος Ορλανδός, διάσημος αρχιτέκτων και βυζαντινολόγος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών έκανε το σχέδιο του ναού και είχε την επιστασία της ανέγερσής του, η οποία ολοκληρώθηκε με την συμβολή του αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού.

Ολες οι αγιογραφίες έγιναν από τον Σπύρο Βασιλείου, έναν από τους γνωστότερους Ελληνες ζωγράφους.

Ολα τα ξυλόγλυπτα, το εικονοστάσιο (τέμπλο), ο Επισκοπικός θρόνος (Δεσποτικόν), ο Αμβων και τα Ψαλτήρια, φιλοτεχνήθηκαν από τον αείμνηστο Θεοφάνη Νομικό, έναν από τους καλύτερους Ελληνες ξυλογλύπτες εκκλησιαστικών επίπλων.

Τα μωσαϊκά στον εξωτερικό Νάρθηκα ( Εξωνάρθηξ ) και στο εσωτερικό του ναού, με εξαίρεση τα μωσαϊκά του δαπέδου, φιλοτεχνήθηκαν από τον Στέφανο Ξενόπουλο.

Ολοι αυτοί οι καλλιτέχνες ήταν οι καλύτεροι της εποχής εκείνης. Επιπλέον, πολλοί ευσεβείς Αθηναίοι δώρισαν διάφορα πολύτιμα θρησκευτικά αντικείμενα τέχνης.

Η τελετή των εγκαινίων του ναού έγινε στις 24 Μαϊου 1931 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο τον Α’.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.