Στον Κώδικα του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Δημητσάνας, (αρχικά Εισοδίων της Θεοτόκου), που εκδόθηκε πέρυσι από τα Κληροδοτήματα Μακρή-Παππούλια σε συνεργασία με το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας αποδεικνύεται ότι.

1. Όπως φαίνεται από την παρακάτω εγγραφή, τέτοια ημέρα, πριν 188 χρόνια, ο ναός ήταν τρισυπόστατος, επικρατούσε όμως το όνομα των Εισοδίων.

«1833: Φευρουαρίου 10: εδιορίσθησαν επίτροποι της εκκλησίας του καθολ. τιμωμένης επ’ ονόματι των εισοδίων της θεοτόκου: του αγίου μεγαλομάρτυρος Χαραλάμπους και των ισαποστόλων κωνσταντίνου και ελένης, τους κυρίους χρήστον ηλιόπουλον, χρυσοβέργη κάλλα και αλεβίζου Ιωάννου προς τους οποίους παραδίδομεν και τα κάτωθεν πράγματα της εκκλησίας…»

2. Στη συνέχεια όλες οι αφιερώσεις αναφέρονται στα Εισόδια. Το 1843 αναφέρεται για πρώτη φορά αφιέρωση στον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ στη συνέχεια οι αφιερώσεις εξακολουθούν να γίνονται στα Εισόδια.

3. Η αλλαγή του ονόματος έγινε το 1845 αφού από τον Ιούνιο του 1845 και μετά οι αφιερώσεις γίνονται πλέον συνεχώς προς στον Άγιο Χαράλαμπο, χωρίς να αναγράφεται κάποια εξήγηση για την αλλαγή αυτή.

«1845 Ιουνίου 29: αφιέρωσε η παντελεϊνα παπαστάθενα εις τον άγιον Χαράλαμπο διά ψιχίς σοτηρίας δρα 6 και ένα ηποκάμισο κε έγραψε τονομά της εις την θείαν Εκφώνησιν κυριακούλα.

Νικόλαος Γρίτζος

Χαράλαμπος Ηλιόπουλος»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.