Στην ορεινή πόλη Μέλνικ, στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία, βρίσκεται η μοναδική εκκλησία στη Βουλγαρία, αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο τον Μεγάλο. Την ονομάζουν «εκκλησία των θαυμάτων», γιατί άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα τους βρίσκουν εκεί θεραπεία.

Η περιοχή του Μέλνικ είναι πολιτιστικά-ιστορικά διατηρητέος χώρος, ενώ η ίδια η πόλη είναι διάσημη για την φυσική ομορφιά της και για το ποιοτικό της κρασί. Στα ανηφορικά της δρομάκια, που την κάνουν να μοιάζει με το Μυστρά, έχει και πολλά αξιοθέατα. Ένα από αυτά είναι η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που είναι χτισμένη το 1846. Οι τοιχογραφίες της μονόκλιτης βασιλικής είναι σπάνιες και γι’ αυτό η εκκλησία βρίσκεται στη λίστα με τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία έχουν εθνική σημασία.

Η εκκλησία αυτή έχει περάσει από πυρκαγιές, αλλά ποτέ δεν καταστράφηκε ολόκληρη, λέει ο πάτερ Νικολάι. Οι τοιχογραφίες σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου, γιατί απεικονίζουν παράθυρα με κουρτίνες και λουλούδια. Οι ζωγραφισμένοι άγγελοι κοιτούν με συμπόνια και ηρεμούν τις ψυχές των πιστών, δίνοντάς τους δύναμη και σιγουριά».

Στο κέντρο της εκκλησίας βρίσκεται μια πλάκα με δικέφαλο αετό, ενώ η εικόνα του Αγίου Αντωνίου θεωρείται θαυματουργή.

Το τέμπλο δεν είναι όπως συνήθως ξυλόγλυπτο, αλλά είναι ζωγραφισμένο με έντονα χρώματα, λέει ο ιερωμένος. Μπορούμε να νιώσουμε την επίδραση κάθε εικόνας, μπροστά στην οποία στεκόμαστε με καθαρή καρδιά και πίστη. Οι άγιοι λόγω του ενάρετου βίου τους έχουν τη δύναμη να μεσολαβούν για τους ανθρώπους. Ο Άγιος Αντώνιος έθεσε τα θεμέλια του χριστιανικού μοναχισμού. Ήταν Αιγύπτιος, αλλά η ζωή του ήταν τόσο θεάρεστη που ο Δημιουργός του έδωσε θεραπευτικές ικανότητες. Οι αρρώστιες δεν είναι τυχαίες, ο Θεός επιτρέπει να αρρωσταίνουμε, γιατί μέσα από τον πόνο επικεντρωνόμαστε στη σωτηρία της ψυχής μας. Η πίστη μας δεν είναι αρκετή και παρ’ ότι είμαστε λυτρωμένοι χάρη στο έλεός Του οι πράξεις μας είναι αυτές που μας πλησιάζουν στο Βασίλειο των Ουρανών.

Την παραμονή της 17ης Ιανουαρίου η εκκλησία των θαυμάτων στο Μέλνικ γεμίζει χριστιανούς που προσεύχονται όλη νύχτα. Στις 18 Ιανουαρίου έχει λειτουργία για τον Άγιο Αθανάσιο που ήταν μαθητής του Αγίου Αντωνίου και συνέχισε το έργο του.

Να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, εύχεται ο πάτερ Νικολάι. Να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον και να μην κάνουμε στους άλλους αυτό που δεν θα θέλαμε να μας συμβεί. Να μην απαρνιόμαστε τον Θεό και να βασιζόμαστε σε Κείνον, να Του απευθύνουμε τις παρακλήσεις μας. Η αγάπη συγχωρεί τα πάντα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.