Στα βορειοδυτικά του χωριού, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια βρίσκεται κτισμένη η κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο.

Σύμφωνα με την παράδοση πολύ παλιά, κάτω από την εκκλησία αυτή βρισκόταν το σπήλαιο όπου έθαβαν τα νήπια. Οι απόστολοι Πέτρος & Παύλος ήταν οι θυρωροί στην πόρτα του παραδείσου. Το 1958 πάνω από το σπήλαιο αυτό, έκτισαν την εκκλησία που βλέπουμε σήμερα, αφιερώνοντάς την στους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο. Είναι σχετικά μεγάλη, με άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και τριακόσιους πιστούς.

Το κτίσμα της αρχιτεκτονικά, είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστη. Είναι πετρόκτιστη και ασπρισμένη εξωτερικά. Στον περίβολο της εκκλησίας που είναι άνετος και πλακοστρωμένοςν υπάρχει ο ανδριάντας του ήρωα της κοινότητας, Δημητράκη Παπαμιλιτιάδους, που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος στις 3 Μαρτίου 1963, στην μάχη του Μούτταλλου στην πόλη της Πάφου. Στον περίγυρό του, φέρει περίφραγμα από σιδερένιο κάγκελο. Το καμπαναριό του ναού βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά και εφάπτεται επί του οικοδομήματος, φέροντας μια καμπάνα στο εσωτερικό του.

Ο ναός εσωτερικά να είναι τοιχογραφημένος. Πάνω από το ιερό υπάρχει η παράσταση με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και συνεχίζουν οι διάφορες παραστάσεις Αγίων, προς το βόρειο και νότιο μέρος του ναού. Στο νότιο τοίχο είναι η παράσταση με τους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο.

Το εικονοστάσι της εκκλησίας είναι από μάρμαρο κατασκευασμένο και πλαισιώνεται από πέντε εικόνες αγίων. Διαθέτει δυο πύλες, την κεντρική πύλη και την βόρεια πύλη. Πιο πάνω από το εικονοστάσι υπάρχει μια δεύτερη στενότερη ζώνη, έξη μικρογραφιών. Πιο πάνω από αυτή υπάρχει μια τρίτη στενότατη ζώνη με άλλες δώδεκα μικρογραφίες, αυτή των δώδεκα αποστόλων, το λεγόμενο δωδεκάορτο.
Οι εικόνες που βρίσκονται στο ναό δεν είναι πάρα πολύ παλαιές, ανάγονται από το 1958. Απέναντι ακριβώς από το ιερό δίνει το παρόν του ο γυναικωνίτης. Κτιστός με ημικύκλιο το στηθαίο, με άνετη ορατότητα δίνει την άνεση στους πιστούς να απολαύσουν από ψηλά τη λειτουργία.

Η απόστολοι Πέτρος και Παύλος γιορτάζονται και τιμούνται πανηγυρικά με την παρουσία του χωρεπισκόπου στις 29 Ιουνίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.