Κατά του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συμμετοχής της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας στη Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Καρλσρούη μίλησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος.

Η ομιλία του Γερμανού προέδρου περιείχε «αβάσιμες κατηγορίες που αγνοούν πλήρως όλες τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του Πατριαρχείου Μόσχας στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Ουκρανία, καθώς και την άμεση απαίτηση από τη Συνέλευση του ΠΣΕ να καταδικάσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος σε δημοσιογράφους.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι η θέση του Γερμανού προέδρου είναι «παράδειγμα αγενούς πίεσης από υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της κρατικής εξουσίας στον παλαιότερο διαχριστιανικό οργανισμό, καθώς και ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης της ειρηνευτικής και πολιτικά ουδέτερης φύσης των δραστηριοτήτων της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Αρχιερέας Τζον Σάουκα, που μίλησε ενώπιον του Σταϊνμάιερ, μιλώντας για την σημασία της παρουσίας εκπροσώπων της Μόσχας, ενώ εξήρε την στάση του αυτή.

Αυτή η δημόσια θέση της ηγεσίας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, οι πολυάριθμες εκκλήσεις των αντιπροσώπων της Συνέλευσης από τη Γερμανία και άλλα κράτη προς την αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αντώνιο, δείχνουν ότι οι κατηγορίες του Προέδρου της Γερμανίας κατά της Εκκλησίας της Ρωσίας «δεν έχουν την υποστήριξη που περίμενε».

Τέλος ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα συνεχίσει να είναι «μια ανεξάρτητη πλατφόρμα διαλόγου, ακολουθώντας στις δραστηριότητές του όχι μια προκατειλημμένη πολιτική από ορισμένα κράτη, αλλά τον στόχο που αφορά την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της αρμονίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.