Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γραμματείας του Ορθοδόξου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, από την 26η Μαρτίου 2022, ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α' αφίχθη στην Πολωνία τις απογευματινές ώρες της 27ης Μαρτίου ε.έ.

Στο αεροδρόμιο τον Υψηλό Προσκεκλημένο υποδέχθηκαν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ και Στσέτσιν κ. Γεώργιος, καθώς και Εκπρόσωποι της Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Από το αεροδρόμιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κληρικούς και πιστούς της Εκκλησίας της Πολωνίας, με πρόσφυγες από την Ουκρανία, καθώς και με την Ελληνική Κοινότητα, για την οποία στο Παρεκκλήσι του Κέντρου τελούνται Θείες Λειτουργίες στα Ελληνικά.

Μετά από μια σύντομη προσευχή για ειρήνη στον κόσμο και την Ουκρανία, ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Εκλεκτό Προσκεκλημένο στο έδαφος της Πολωνίας.

Επισήμανε τους πνευματικούς δεσμούς με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ευχαριστώντας για την υποδοχή, απευθύνθηκε στους πρόσφυγες από την Ουκρανία με εγκάρδια λόγια.

Στη συνέχεια έμεινε μαζί τους κατά τη διανομή ειδών βοήθειας.

Το επόμενο σημείο της επίσκεψης ήταν το δείπνο στην Οικεία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, κατά το οποίο αξιολογήθηκε η κατάσταση της Ορθοδοξίας στην Πολωνία, στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ουκρανία.

Την επόμενη μέρα της παραμονής του, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Ι. Ναό του Αγ. Ιωάννου της Κλίμακος στη συνοικία Βόλα της Βαρσοβίας, όπου αναπέμφθηκε προσευχή για όλο τον κόσμο και για την Ουκρανία, καθώς και δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων των νεκρών που αναπαύονται στην εκεί κεντρική Νεκρόπολη της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Στους τάφους των κεκοιμημένων Μητροπολιτών Γεωργίου, Διονυσίου, Τιμόθεου, Στεφάνου, Βασιλείου, και μνημονεύοντας τον Μητροπολίτη Μακάριο, που αναπαύεται στο κοιμητήριο της Οδησσού, ο Παναγιώτατος τέλεσε ένα Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Στη συνέχεια, στο Ενοριακό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε μια ωραία συνάντηση μέσα σε πνεύμα αδελφικής ενότητας, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, που αφορούν και την Εκκλησία.

Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Andrzej Duda και την Πρώτη Κυρία στο Ανάκτορο Belweder.

Το βράδυ, ο Παναγιώτατος προσήλθε στον νεόδμητο Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας στην οδό Puławska 568 στη Βαρσοβία.

Στη συνάντηση προσήλθε επίσης ένα μέρος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Πολωνίας, Κλήρος, Εκπρόσωποι Εκκλησιών – Μελών του Πολωνικού Οικουμενικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρό του, Εκπρόσωποι της Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Τοπικές Αρχές, Διπλωματικό Σώμα, πιστοί, πρόσφυγες από την Ουκρανία και πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Χαϊνούβκα κ. Παύλος, πλαισιωμένος από τον Ι. Κλήρο, τέλεσε δέηση υπέρ αγάπης και ειρήνης στην Ουκρανία, μετά την οποία εκφωνηθήκαν πρέπουσες ευχές για «Χρόνια Πολλά» στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, στους Επισκόπους, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον θεόφιλο Στρατό.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, καλωσόρισε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, επισημαίνοντας τις αδελφικές σχέσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν αυτός που καθαγίασε τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανέγερση του Ι. Ναού της Αγίας Σοφίας στην πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ. Σάββας μίλησε για τις διάφορες δυσκολίες στον σύγχρονο κόσμο, καταλήγοντας στο ότι ο Χριστιανός δεν χάνει ποτέ την ελπίδα του, γιατί το Πάσχα ακολουθεί μετά τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την προσέλευση και την παρουσία του στον Ι. Ναό αυτό.

Ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του λόγω της παραμονής του στην Πολωνία, και υπογράμμισε το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και πάλι τον όμορφο αυτόν τον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας.

Με ιδιαίτερη στοργή και αγάπη απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους εκεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, και έδωσε στον καθένα την ευλογία του.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ωραία και εγκάρδια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι προσκεκλημένοι.

Στις 29 Μαρτίου ε.έ., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επισκοπικής Διάσκεψης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και επισκέφθηκε ένα προσφυγικό κέντρο.

Στις 30 Μαρτίου 2022, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος μέχρι το Αεροδρόμιο Βαρσοβίας από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, καθώς και Εκπροσώπους της Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετέβη αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Δόξα τω Υψίστω Θεώ για την επίσκεψη αυτή, με την ελπίδα ότι αυτή θα συμβάλει στην ενότητα της ανά την οικουμένη Ορθοδοξίας, καθώς και στην ενότητα και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.