Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, ζήτησε την απόσυρση των αντισυνταγματικών νομοσχέεδίων (Πρακτικά № 18) από την ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου της χώρας.

Η Σύνοδος καλεί όσους ασχολούνται με την υλοποίηση των νομοσχεδίων ὑπ’ἀριθμ. 4128 (περί αλλαγής υπαγωγής θρησκευτικών κοινοτήτων), 4511 (περί ειδικού καθεστώτος θρησκευτικών σωματείων), 5309 (περί μετονομασίας θρησκευτικών σωματείων), να εγκαταλείψουν τις νομοθετικές τους προθέσεις ως αντιεκκλησιαστικές και απάδουσες προς το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Οι ως άνω νομοθετικές πρωτοβουλίες «ως σκοπό έχουν την νομική εκκάθαρση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας με την διά της μετονομασίας κατάληψη αυτής, την αντινομική παρέμβαση στα όργανα διοικήσεως και την κατάληψη περιουσιών (ιερών σεβασμάτων, ναών και μονών)».

Τα τελικά κείμενα της Συνόδου τονίζουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι θρησκευτική οργάνωση με νομική καταχώρηση και δράση σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουκρανίας και κάθε πίεση που ασκείται εις βάρος της προκειμένου να αλλάξει ονομασία, είναι ανικανονική και χαρακτηρίζεται ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Επίσης η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προειδοποίησε όσους ασχολούνται με την υλοποίηση των αντισυνταγματικών νομοσχεδίων οτι η υιοθέτηση αυτών θα ξεχωρίσει τεχνητώς τους ανθρώπους και καταστήσεις «ξένους» στην οικεία τους χώρα τους εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες, καλώντας ταυτόχρονα τους υπευθύνους να απέχουν από τις αντιεκκλησιαστικές πρωτοβουίλες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.