Κίεβο - Συνήλθε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας προεδρεύοντος του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε η πληροφόρηση των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ξένων κρατών και διεθνών οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών και των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στον τομέα της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι.

«Ιεράρχες, ιερείς και μοναχοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υποφέρουν από ποινικές διώξεις με επίπλαστες κατηγορίες. Αρπάζονται ναοί και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι θρησκευτικές κοινότητες μετεγγράφονται υπέρ της νεόδμητης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» – τονίζεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Επίσης, αναφέρονται οι παράνομες αποφάσεις από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που απαγορεύουν στις κοινότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να αξιοποιούν τους ναούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για το υπ’αριθμ. 8371 νομοσχέδιο, πρωτοβουλία του οποίου ανήκει στην Κυβέρνηση της Ουκρανίας: «Με πρόσχημα την προστασία της εθνικής ασφαλείας οι διατάξεις του αποβλέπουν όχι μόνον στη διάλυση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση στη χώρα μας, αλλά και την παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι, που το κράτος εγγυάται σε κάθε πολίτη του».

Η Σύνοδος τονίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα συνδράμει στην υποδαύλιση του θρησκευτικού μίσους και της μισαλλοδοξίας. Επιπλέον, το νομοσχέδιο παραβιάζει την αρχή αυτονομίας της θρησκευτικής κοινότητας και στοχεύει στην ανάμειξη στα εσωτερικά των θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους βουλευτές της Βερχόβνα Ράντα (Βουλή της Ουκρανίας) να αποφύγουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.