Επειδή πολλά γράφονται στον έντυπον και κυρίως στον ηλεκτρονικόν τύπον και πιο πολλά λέγονται και διαδίδονται προφορικά, σχετικώς με την διάθεσι των 2 Μονών και ενός ορόφου του Φοιτητικού Οικοτροφείου Θηλέων Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Πύργου, δια την φιλοξενίαν προσφύγων γυναικών με τα παιδιά τους εκ Συρίας, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ανακοινούνται τα εξής:

Η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας έχει καθήκον και υποχρέωσι να βοηθάη τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, όσον δύναται και χωρίς διάκρισι. Και αυτό κάνει με όλο της το κοινωνικό έργο και το οποίον είναι σ’ όλους φανερόν και γνωστόν.

2. Το κοινωνικό έργον της Μητροπόλεώς μας δια το οποίον το 2018 εδαπανήθη ποσόν 6.748.200,05€ προέρχεται από την αξιοποίησι της εκκλησιαστικής περιουσίας της, εκ προσφορών των Ιερών Μονών, των ενοριών, των χριστιανών μας και εκ των Μεγάλων και των μικρών Δωρητών Ηλείων και μη, τους οποίους και ευγνωμονούμεν.

3. Οι δύο παραχωρηθείσες προς φιλοξενίαν Ιερές Μονές είναι ακατοίκητες και κλειστές. Η μεν Μονή Πορετσού από τριακονταετίας, η δε Μονή Κάτω Δίβρης από 200 περίπου χρόνων, δηλαδή από τότε που την έκλεισαν οι Βαυαροί Σύμβουλοι του Όθωνα το 1830 και διήρπασαν την περιουσίαν της. Και τις δύο ιστορικές αυτές Μονές η Μητρόπολίς μας προσπαθή να τις συντηρή και ευρίσκονται κτιριακώς σε καλή σχετικά κατάστασι. Η Κάτω Μονή Δίβρης άρκετά χρόνια τώρα χρησιμοποιείται ως Θερινή Κατασκήνωσι τον Ιούλιον και μερικές φορές και τον Αύγουστον, αλλά και Χριστούγεννα και Πάσχα Προσκόπους κ.λ.π.

Το τριώροφο κτίριο του Φοιτητικού Οικοτροφείου θηλέων Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ χωρητικότητος 150 Φοιτητριών και Μαθητριών λειτουργεί από το 1972, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της ιδρύσεως πολλών Γυμνασίων και Λυκείων στην Περιοχή μας, ολίγες (περί τις 30) φοιτήτριες και Μαθήτριες προθυμοποιούνται και προσέρχονται προς φιλοξενίαν. Δια τούτο εσκέφθημεν να παραμείνουν μεν οι φοιτήτριες και οι Μαθήτριες στους δύο ορόφους και να προσφερθή ένας όροφος, ώστε να φιλοξενηθούν και εκεί πρόσφυγες Μητέρες εκ Συρίας με τα παιδιά τους.

4. Το προσφυγικό πρόβλημα ογκώθηκε στην Πατρίδα μας και οι συμπολίτες μας των Νησιών δεν αντέχουν άλλο. Ένεκεν τούτου η Μητρόπολίς μας έθεσε στην διάθεσι της Ελληνικής Πολιτείας τις δύο ως άνω κενές Μονές και τον τρίτον όροφον της ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ εντελώς δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, με ΜΟΝΟΝ τον όρον: Να φιλοξενηθούν Πρόσφυγες Μητέρες εκ Συρίας με τα παιδιά τους, να χρησιμοποιηθή προσωπικό από την Ηλεία και ο,τι άλλο χρειασθούν (τροφές, αναλώσιμα και άλλα υλικά) να τα προμηθευτούν από την τοπική αγορά.

5. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός παρακαλεί τους Τοπικούς φορείς και τους συμπολίτας μας Ηλείους όλοι να δείξωμε την ανάλογη ευαισθησία και να βοηθήσωμε στην αντιμετώπισι του φλέγοντος τούτου ζητήματος, όσον είναι δυνατόν ωφελιμότερα για μας και τους ξένους φιλοξενουμένους μας, όπως κάνωμε από αρχαιοτάτων χρόνων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.