Ημέρα χαράς και περισσής ευλογίας η σημερινή για την Εκκλησία της Δημητριάδος, η οποία εόρτασε τα ονομαστήρια του Σεπτού Ποιμενάρχου της κ. Ιγνατίου, επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Ο Μέγας Πανηγυρικός, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ. Δανιήλ, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Κίτρους & Κατερίνης κ. Γεωργίου, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους ιερού Κλήρου και ευλαβούς λαού.

Τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς καλωσόρισε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία τους «είναι η φανέρωση της αγάπης και της εν Χριστώ ενότητας, που ζούμε στην Εκκλησία, στο Σώμα της Ιεραρχίας, γύρω από την Τράπεζα της Ευχαριστίας…».

Τον Θειο Λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Δανιήλ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο ως τον θεμελιωτή του Επισκοποκεντρικού συστήματος διοικήσεως της Εκκλησίας και ως το υπόδειγμα του ενθουσιαστικού χαρακτήρα του Χριστιανικού Μαρτυρίου. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι, μέσα από την Θεολογία του Αγίου Ιγνατίου, απορρίπτεται το κοσμικό φρόνημα, το οποίο δεν συμβιβάζεται με την πνευματική ζωή, ενώ η αποδοχή του Μαρτυρίου παραλληλίζεται προς την Θεία Ευχαριστία. Επιπλέον, κατά τον ομιλητή, ο Άγιος Ιγνάτιος κήρυξε την ομοήθεια των Χριστιανών προς τον Θεό, την διατήρηση της ενότητας της πίστεως, ενώ προέβαλε, με το παράδειγμα της ζωής του, το μαρτυρικό φρόνημα, που τον διέκρινε μέχρι τέλους. Ευχήθηκε δε στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας να συντηρεί πάντοτε, όπως πράττει μέχρι σήμερα, την πνευματική παρακαταθήκη, που παρέλαβε από τους μεγάλους προκατόχους του, την οποία αυξάνει διαρκώς με τους κόπους και τα έργα του.

Ανώτατη τιμητική διάκριση στον π. Δημήτριο Βουτσελά

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, όπως θέσπισε τα τελευταία χρόνια, απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε έναν πολιό και ευλαβή Κληρικό μας, επιβραβεύοντας, με τον τρόπο αυτό, την πολυετή και καρποφόρο διακονία του. Φέτος τίμησε τον Πρωτ. Δημήτριο Βουτσελά, επί 34 χρόνια εφημέριο και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας.

Εκτενές βιογραφικό σημείωμα του π. Δημητρίου ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης. Από την μεριά του, ο Σεβασμιώτατος εξήρε το έργο του π. Δημητρίου στην ενορία του, όπου ενοικεί ένα ευαίσθητο κομμάτι του ποιμνίου της Τοπικής μας Εκκλησία, η μεγάλη κοινότητα των ΡΟΜΑ. Τον χαρακτήρισε «εξαιρετικό ποιμένα» και τον ευχαρίστησε για την όλη προσφορά του στον τόπο μας, ενώ εξήρε το παράδειγμα το βίου του, που λειτουργεί υποδειγματικά για τους νεωτέρους.

Ο τιμηθείς Κληρικός αντιφώνησε λέγοντας ότι «βαθιά συγκινημένος για τη σημερινή μεγάλη τιμή που μού γίνεται, δοξολογώ τον Άγιο Θεό για όλες τις ευλογίες και τις ευεργεσίες που μου χάρισε κατά την επίγεια πορεία μου, και μάλιστα, διότι με αξίωσε να Τον διακονήσω, εγώ ο ευτελής και ανάξιος, μαζί με τους Αγγέλους Του στο άγιο Θυσιαστήριο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί νa δεχθεί άνθρωπος επί της γης…».

Θεία Λειτουργία

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε η Πανηγυρική, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, καθώς και πλήθους Κληρικών από διάφορα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού. Παρέστησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι των πολιτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθος κόσμου, που προσήλθε για να εκφράσει την αγάπη και τιμή προς τον Ποιμενάρχη του.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για τον Άγιο Ιγνάτιο ως τον Καλό Ποιμένα, που γνωρίζει τα πρόβατά του, εν αναφορά προς τον μεγάλο Ποιμένα της Εκκλησίας μας Ιησού Χριστό και την σχέση του με τον λαό του Θεού, σχέση που στηρίζεται στην αγάπη και στην ελευθερία: «Ο καλός Ποιμένας διαζωγραφίζεται μέσα στην Πατερική παράδοση, ως εκφραστής της θυσιαστικής αγάπης, της ελευθερίας και πρόξενος ενότητος μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα. Ο καλός Ποιμένας χαρακτηρίζεται από ταπείνωση, δεν επιδιώκει τίποτα για τον εαυτό του, γιατί η δράση του είναι διακονία, μέσα από την οποία φανερώνεται το ελπιδοφόρο μήνυμα, που η Εκκλησία δίδει στον κόσμο, το μήνυμα της Αναστάσεως». Αναφερόμενος στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας, κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «μέσα από τα έργα και την διδασκαλία του κηρύσσει την ενότητα, εργαζόμενος απροσωπόληπτα, με ανιδιοτέλεια και αγάπη προς το ποίμνιό του, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς». Εξήρε τους αγώνες του για την διαφύλαξη του έργου και της διακονίας των Κληρικών μας, για την ανακούφιση των ποικίλων αναγκών του ποιμνίου του, ενώ υπογράμμισε την θετική συμβολή του στις Συνοδικές διαδικασίες, όσο και στην εποικοδομητική παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στα διορθόδοξα και διαχριστιανικά φόρα. Κατέληξε δε λέγοντας ότι, «ο Ιγνάτιος αποτελεί πραγματικό και αληθινό ποιμένα της Εκκλησίας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε από καρδιάς ένα έκαστο εκ των συλλειτουργούντων Ιεραρχών, για την τιμητική παρουσία και συλλειτουργία τους στην χαρά της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ευχαρίστησε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες για την παρουσία και την θετική για τον λαό μας συνεργασία. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τέλος, προς τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για την συνοδοιπορία στον αγρό του Κυρίου αυτά τα 22 χρόνια της ενταύθα Αρχιερατείας του και ευχήθηκε προς όλους πλούσια την Χάρη και την ευλογία του Θεού στην ζωή τους.

Κατά την διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές της αγάπης όλων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.