Ο λαμπρός ναός (του 18ου αι.) της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στο Χορόσκιοϊ (πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Μαγνησία του Σιπύλου) πανηγύριζε επί τρεις ημέρες. Συνέρρεε κόσμος απ' όλη την περιοχή και τη Σμύρνη για να προσκυνήσει στη Χάρη της.

Γίνονταν δεκάδες βαπτίσεις, επειδή είχαν έθιμο να ακουμπούν μωρά οι γονείς μπροστά από την Ωραία Πύλη, στον σολέα, και να τα βαπτίζουν νονοί που το είχαν τάμα – το να βαπτίσουν παιδί το θεωρούσαν το μεγαλύτερο καλό.

Όλα τα σπίτια έλαμπαν από πάστρα. Η σάλα έτοιμη με τα καλύτερα τραπεζομάντιλα και τα σερβίτσια. Επάνω στο τραπέζι ήδη μοσχομύριζαν οι κουραμπιέδες, τα φοινίκια, τα αετουδάκια, το σαραγλί.

Μεγάλη γιορτή της Αγια-Αναστασιάς. Εμάς μας κοινωνούσαν πάντα την ημέρα της γιορτής Της. Έπρεπε να κάνουμε μετάνοια στους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους νονούς, να φιλήσουμε το χέρι τους, να ζητήσουμε συγχώρεση, να πάρουμε την ευχή τους και να πάμε να μεταλάβουμε.

Την Αναστασία την σέβονταν και οι Τούρκοι κάτοικοι της περιοχής, επειδή είχαν βιώσει θαύματα σ’ αυτούς και τα παιδιά τους. Γιόρταζε τρεις φορές το χρόνο: 22/12, την Κυριακή του Θωμά με το ίδιο μεγάλο πανηγύρι, και της Πεντηκοστής. Ο ναός της λεηλατήθηκε και ισοπεδώθηκε από τους Τούρκους μετά τη σφαγή και τον ξεριζωμό του 1922 από την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Ας προστατεύει όλο τον κόσμο.

Αρχοντία Παπαδοπούλου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.