Μπορεί στην Πάτρα να έχουμε το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που φτιάχτηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ, όμως στο Αίγιο έχουν ακόμα περισσότερα αρχιτεκτονικά στολίδια σχεδιασμένα από αυτόν τον Βαυαρό αρχιτέκτονα.

Ας ξεκινήσουμε όμως με μία παραδοχή. Ο Ερνέστο Τσίλλερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του νεοκλασικισμού. Στο Αίγιο είχε φτιάξει τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φανερωμένης, την Δημοτική Αγορά Αιγίου, τον Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, τον ναό του Αγίου Ανδρέα και το αρχοντικό του Ευθύμη Γάτου.

Καθένα από αυτά τα κτίρια μαρτυρούν την ευμάρεια που είχε κάποτε το Αίγιο και την πολιτιστική, αλλά και οικονομική του ακμή, κυρίως λόγω της κορινθιακής σταφίδας και της εξαγωγή της σε όλη την Ευρώπη. Το σημαντικότερο βέβαια από αυτά ήταν σίγουρα ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Φανερωμένης, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο ναός αυτός θεμελιώθηκε το 1898 και άρχισε να κτίζεται με την εθελοντική εργασία των Αιγιωτών από το 1899 και μετά. Λέγεται μάλιστα ότι για να κτιστεί ο ναός χρειάστηκε να μεταφερθούν ογκόλιθοι από την Ρούμελη με τα καράβια και τους Αιγιώτες να τους κουβαλούν στο σημείο όπου κτιζόταν η εκκλησία με τα χέρια και τα ζώα τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ένας από τους ομορφότερους και επιβλητικότερους ναούς της Πελοποννήσου και σίγουρα ένα σημείο αναφοράς για το Αίγιο και τους επισκέπτες του, ένα κτίριο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.